Spożycie drobiu będzie wzrastać

www.farmer.pl 11 stycznia 2015 14:38

Krajowy rynek drobiu, stale się rozwija, a wpływają na niego nie tylko preferencje krajowych konsumentów, istotny jest także handel zagraniczny, sytuacja cenowa i rynki innych mięs - informuje www.farmer.pl.

Konsumpcja drobiu w Polsce stale rośnie, ta tendencja utrzyma się w 2015 r., wzrost jednak nie będzie tak dynamiczny jak w latach ubiegłych (od 2012 roku spożycie mięsa wzrasta z 26.1 kg na osobę do 26.5 kg w 2013 roku (dane GUS) do prognozowanych przez IERiGŻ 26.9 kg na mieszkańca w 2014 roku ).

Cały czas konsumenci doceniają walory drobiu, głównie: smakowe i dietetyczne, łatwość i szybkość przygotowania, a także konkurencyjną względem mięsa czerwonego cenę.

Analogicznie tendencję wzrostową wykazuje także produkcja żywca drobiowego, na 2014 roku prognozowano wzrost o 8 proc. (do około 2.570 tys.ton), przewidywany jest dalszy, choć nie tak intensywny wzrost w roku 2015.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10756

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane