Spożycie karpia na stabilnym poziomie

www.farmer.pl 11 grudnia 2014 14:43

Według Zbigniewa Szczepańskiego prezesa Towarzystwa Promocji Ryb „Pan Karp", mimo akcji promocyjnych nie zwiększa się spożycie karpi w Polsce i od kliku lat wynosi ono około 500 g rocznie na osobę, czyli tyle samo co pstrągów. Spożycie ryb morskich to 9-10 kg na osobę, a innych gatunków ryb słodkowodnych 2-3 kg rocznie na osobę.

Niestety w Polsce nie ma szans na tak skuteczną promocję jaką w przypadku łososia norweskiego od wielu lat prowadzi Rada Exportowa Norwegii popierana przez rząd i króla. Duża promocja z „niebieską rybą" prowadzona przed kilku laty, przede wszystkim w hipermarketach dotyczyła spożycia wszystkich ryb, a nie karpi. Polska jest nadal skazana na walkę o unijne fundusze na promocję karpi i pstrągów.

Obecnie produkcja karpi w Polsce wynosi około 18 tys. ton rocznie, pstrągów 15 tys. ton, a jesiotrów szacowana jest na tysiąc ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11586

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane