Spożycie mięsa kaczki rośnie 10-15 proc. rocznie

Autor: www.dlahandlu.pl 10 lutego 2012 11:55

Spożycie mięsa kaczki rośnie 10-15 proc. rocznie

Jak wynika z analiz Grupy Drosed - jednego z największych krajowych producentów drobiu - spożycie mięsa kaczki w Polsce rośnie o ok. 10-15 proc. rocznie. Mimo to, jest ono wciąż zdecydowanie mniejsze niż spożycie kurczaka.

W ubiegłym roku Polacy zjedli ok. 8 000 ton kaczego mięsa, podczas gdy spożycie kurczaka plasowało się na poziomie 900 000 ton. Jeszcze 10 lat temu zdecydowana większość krajowej produkcji trafiała za granicę, głównie do Niemiec. Obecnie ok. 95 proc. produkcji trafia na rynek krajowy, a pozostałe 5 proc. eksportujemy na Litwę i do Szwecji. Spożycie kaczki w Polsce kształtuje się jednak wciąż na zdecydowanie niższym poziomie, niż w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Szwecji i Francji.

- W ostatnich latach zauważamy w kraju stopniowy wzrost spożycia mięsa kaczki. Szacujemy, że wynosi on ok. 10-15 proc. rocznie, a konsumpcja w przeliczeniu na jednego mieszkańca to ok. 16-18 dkg rocznie - mówi Krzysztof Terlikowski, członek zarządu Grupy Drosed. - To wciąż niewiele. Dla przykładu, Niemcy zjadają ok. 1 kg kaczki na głowę rocznie, czyli 6 razy więcej niż my - wyjaśnia. - Poziom konsumpcji kurczaka w Polsce (w ubiegłym roku ok. 25 kg na głowę rocznie) jest już ustabilizowany i zbliżony do średniej europejskiej. Natomiast drób wodny pozostaje na naszym rynku wciąż kategorią niszową.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10456

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane