Spożycie pieczywa spada o 2-3 proc. rocznie

Autor: portalspozywczy.pl 31 maja 2011 15:51

Spożycie pieczywa spada o 2-3 proc. rocznie

Od kilkunastu lat następuje rokroczny spadek spożycia pieczywa o 2-3 proc. - Od 1999 roku spożycie zmniejszyło się ponad 25 kg na osobę - ocenia Grzegorz Nowakowski, dyrektor Instytutu Polskie Pieczywo. Przy braku zmiany sytuacji na rynku można spodziewać się dalszego spadku, o około 6 kg na osobę w ciągu następnych 2-3 lat.

- Zmniejsza się spożycie pieczywa, poziom cen pieczywa jest niski, występują gwałtowne i znaczące podwyżki surowców, których piekarze nie są w stanie przenieść na odbiorców, brakuje współpracy między piekarniami, nie ma organizowanych wspólnych kampanii reklamowych pieczywa - wymienia Grzegorz Nowakowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10809

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane