Spożycie pieczywa systematycznie spada

www.portalspozywczy.pl 18 listopada 2013 14:31

Dominującym segmentem rynku pieczywa jest segment pieczywa świeżego, jednak produkty odpiekane bezpośrednio przed sprzedażą znajdują coraz więcej zwolenników. Ich udział przekroczył kilkanaście procent w całym rynku pieczywa, przy stałym dwucyfrowym wzroście każdego roku - ocenia Waldemar Topolski dyrektor zarządzający FSB Piekarnie.

Waldemar Topolski przypomina, że według różnych danych spożycie pieczywa w Polsce wynosi niewiele ponad 50 kg rocznie i systematycznie spada.

- Jedną z przyczyn jest brak promocji produktów zbożowych, chleba jako niezbędnego źródła węglowodanów. Dodatkowo w naszej diecie pojawiło się wiele nieobecnych wcześniej produktów jak płatki zbożowe, zmieniły się nawyki żywieniowe - mówi Waldemar Topolski.
- Jako sektor jesteśmy nieprzygotowani do konkurowania o względy i kieszenie naszych konsumentów - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11381

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane