Spożycie pieczywa w Polsce wciąż spada

www.portalspozywczy.pl 30 października 2013 13:55

Spożycie pieczywa w Polsce wciąż spada, jednak ten trend ma szanse już wkrótce wyhamować - ocenia Stefan Putka, współwłaściciel Piekarnie Cukiernie Putka oraz prezes Cechu Piekarzy w Warszawie.

- W ciągu dwóch dekad, od 1989 roku, kiedy spożycie pieczywa w naszym kraju wynosiło około 90 kg na osobę rocznie, spadło ono do obecnych 55 kg. Nie wiadomo przy tym, czy statystyki ujmują fakt, że sporo osób wyemigrowało z Polski - mówi Stefan Putka, w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.
Jego zdaniem, spadek spożycia pieczywa wiąże się z tym, że nasze społeczeństwo staje się coraz zamożniejsze i konsumenci wybierają substytuty - np. makarony. Ponadto, dużo młodych ludzi w miastach je śniadanie poza domem, modne jest odchudzanie, a niektóre diety zalecają niejedzenie pieczywa.
Jak ocenia, trend spadku spożycia pieczywa może zostać wyhamowany, jeśli nasz kraj pójdzie podobną droga, co kraje Zachodniej Europy.
- Moim zdaniem, trend spadkowy powinien się zatrzymać na poziomie 45 kg na osobę, o ile podążymy śladami krajów UE. We Francji, poprzez promocję ze środków unijnych, odwrócono trend spadkowy spożycia pieczywa - podkreśla Stefan Putka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11215

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane