REKLAMA
REKLAMA

Spożywamy coraz mniej twardych tłuszczy roślinnych, pijemy więcej wody mineralnej

Autor: GUS 13 września 2016 15:05

W 2015 r. utrzymała się tendencja systematycznego spadku przeciętnego miesięcznego
spożycia na osobę większości podstawowych artykułów żywnościowych - podaje GUS.

REKLAMA

W 2015 r. najbardziej spadło spożycie margaryny i innych twardych tłuszczy roślinnych (o 11,9%),
cukru (o 8,4%), warzyw (o 3,4%), a zwłaszcza ziemniaków (o 5,9%), mąki pszennej (o 5,4 %), pieczywa (o 5,1%) oraz jaj (o 2,2%).

Wzrosło natomiast spożycie wód mineralnych i źródlanych (o 9,6%), masła (o 4,0%), serów i twarogów (o 1,2%) oraz mięsa surowego (o 0,7%).

Na tym samym poziomie co w 2014 r. pozostało spożycie makaronów i produktów makaronowych, drobiu, owoców oraz ryb i owoców morza.

- Poziom spożycia większości artykułów żywnościowych w dużym stopniu jest zależny od dochodów gospodarstwa domowego. Wraz ze wzrostem zamożności gospodarstw rośnie poziom spożycia niektórych artykułów żywnościowych. Podobnie jak w latach poprzednich, w porównaniu
z rodzinami o najniższych dochodach, w gospodarstwach domowych osiągających najwyższe dochody spożywano przeciętnie miesięcznie na osobę w gospodarstwie domowym więcej: mięsa wołowego prawie 6-krotnie, masła, wód mineralnych i źródlanych oraz soków owocowych a także owoców prawie 3-krotnie, jogurtów, ryb i owoców morza oraz soków warzywnych i owocowo-warzywnych, a także serów i twarogów ponad 2-krotnie. Natomiast w gospodarstwach
domowych o najniższych dochodach spożywano nieco więcej pieczywa, ziemniaków, cukru, mąki oraz margaryny i innych tłuszczów roślinnych - podaje GUS.

Na poziom spożycia żywności silnie wpływa również miejsce zamieszkania. Gospodarstwa domowe zamieszkujące tereny wiejskie w porównaniu z gospodarstwami domowymi w miastach charakteryzują się nieco innym modelem żywienia.

Mieszkańcy miast w porównaniu z mieszkańcami wsi spożywali przeciętnie miesięcznie w przeliczeniu na 1 osobę przede wszystkim więcej wód mineralnych lub źródlanych, owoców, serów
i twarogów oraz jogurtów, natomiast spożywali mniej ziemniaków, pieczywa, jaj, mleka oraz cukru
i mięsa.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11855

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA