Spożywamy około 13 kg ryb rocznie

www.portalspozywczy.pl 26 listopada 2014 19:27

Tylko 8 proc. Polaków spożywa dwie porcje ryb tygodniowo lub więcej. Najczęściej kupujemy ryby tanie, łatwo dostępne i przetworzone.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu. Niestety Polacy średnio spożywają rybę raz na dwa tygodnie, wyjątkiem są święta Bożego Narodzenia. W sumie spożywamy ok. 13 kg rocznie, a średnia w UE wynosi 22 kg.

- Problem tkwi także w tym, że Polacy nie potrafią zdrowo przygotowywać ryb. Najczęściej przygotowują wersję smażoną w panierce, która jest bardzo kaloryczna i dostarcza nawet o 30 proc. kalorii więcej ze względu na wchłonięty tłuszcz - komentuje Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym marki Winiary „Żyj smacznie i zdrowo". - Najlepszą metodą jest gotowanie ryby na parze lub upieczenie zawiniętej w pergamin, co sprawi, że posiłek będzie lekkostrawny i niskoenergetyczny. Dla poprawy smaku warto dodać aromatyczne zioła czy plasterki cytryny. Dobrym rozwiązaniem jest również ryba duszona, ale także śledź przygotowany na różne sposoby czy pasta z makreli - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10763

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane