Surowce wpływają na ceny żywności ekologicznej

Autor: dlahandlu.pl 8 czerwca 2011 12:10

- W Polsce konsumenci wciąż rzadko sięgają po żywność ekologiczną ze względu na jej wysoką cenę. W dużej mierze spowodowana jest ona wyższą ceną surowca, ponieważ produkcja ekologiczna związana jest z większym nakładem pracy i znacznie niższymi plonami. Do tego dochodzą jeszcze takie czynniki jak trudno dostępny surowiec czy wysokie koszty jego transportu - mówi Robert Saluda, prezes Mleczarni EkoŁukta, produkującej ekologiczny nabiał.

W przeciwieństwie do rolnictwa konwencjonalnego, ekologiczni rolnicy nie stosują żadnych chemicznych środków podnoszących wydajność uprawy i hodowli, co w znacznym stopniu wpływa na wydajność produkcji. 

Robert Saluda zwraca uwagę, że określenie "żywność ekologiczna" używane jest zamiennie 
z określeniem „zdrowa żywność". - Warto jednak pamiętać, że o ile pierwsze z nich oznacza żywność certyfikowaną, drugie jest nazwą stworzoną do celów marketingowych - dodaje.

Produkcja żywności ekologicznej obwarowana jest szeregiem nakazów, a finalny produkt musi spełniać określone w ramach konwencji europejskiej normy. Regulacje prawne zabraniają m.in. dodawania do żywności środków barwiących, słodzących i zapachowych, innych niż naturalne. Zabronione jest także stosowanie GMO oraz syntetycznych kwasów tłuszczowych typu trans.

Mleko produkowane przez krowy w systemie ekologicznym w porównaniu z mlekiem od krów z chowu konwencjonalnego ma wyższą wartość odżywczą: zawiera więcej tłuszczu, wapnia i witaminy C. Stwierdza się w nim także z reguły wyższy poziom witaminy E, prowitaminy A oraz CLA (sprzężonego kwasu linolenowego).

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10912

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane