REKLAMA
REKLAMA

Trendy rynkowe: Crossing, czyli sztuka łączenia

Autor: portalspozywczy.pl / Ligia Ziomek 29 stycznia 2009 12:00

Trendy rynkowe: Crossing, czyli sztuka łączenia

Kolorowe drinki - wyszukane mieszanki egzotycznych składników - są serwowane nie tylko w stylowych barach czy modnych restauracjach. Na całym świecie liczący się gracze sektora spożywczego odkrywają zalety crossingu, a producenci rozszerzają ofertę dostępnych produktów, wykorzystując ciekawe możliwości ich łączenia.

REKLAMA

Trend ten częściowo napędzają sami konsumenci, a częściowo rynek, który wymaga od producentów i detalistów modnych produktów, pozwalających na uzyskanie wyższych marż. W miarę jak rośnie zainteresowanie konsumentów zagadnieniami zdrowego odżywiania się, a także ze względu na to, że ludzie wybierają teraz diety bogatsze w składniki odżywcze, bardziej zróżnicowane i cieszące zmysły, producenci dóbr spożywczych dokładają starań, aby na rynku pojawiały się wciąż nowe produkty stanowiące nowy bodziec dla przemysłu. Crossing stał się trendem z dużym potencjałem sprzedażowym.
Szczegółowa analiza crossingu wykazała, że można wyróżnić cztery główne kategorie tego trendu: crossing poprzez łączenie produktów z różnych tradycyjnych segmentów (np. soki i mleko), poprzez dodawanie nowych składników i/ lub dodatków (np. wartość dodana poprzez użycie ekstraktów ziołowych), poprzez opracowywanie nowych smaków (takich jak czekolada z dodatkiem chili) czy crossing poprzez tworzenie bardziej luksusowych produktów dzięki połączeniu z innymi markowymi produktami (np.zupa uszlachetniona dodatkiem sera).

Potencjał łączenia segmentów


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 4252

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA