Tylko konserwy pierwszego gatunku nadają się do konsumpcji

Autor: Fakt 1 grudnia 2009 12:28

Gazeta Fakt informuje o wynikiach kontroli Państwowej Inspekcji Handlowej konserw mięsnych sprzedawanych w sklepach. Jak pisze dziennik wyniki są przerażające. - W puszkach znaleźliśmy duże kawałki niezmielonych kości i grube ścięgna. Za mało było mięsa, a za dużo wody - wylicza Krystyna Procyk, inspektor olsztyńskiej PIH.

Jak wykazał kontrola, co trzecia konserwa mięsna ma gorszy skład, niż ten podany na etykiecie. Eksperci twierdzą, że należy wybierać konserwy znanych marek i tylko pierwszego gatunku. Reszta to wyroby konserwopodobne.

W konserwach, tych z promocji szczególnie, można znaleźć dosłownie wszystko. Przetwórnie, żeby jak najwięcej zarobić, skupują od drobnych producentów korpusy drobiowe, skóry i odpady poubojowe w tym skóry, krowie wymiona i chrząstki i wrzucają je do konserw.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11075

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane