Upadłości firm z branży spożywczej to sporadyczne przypadki

Autor: portalspozywczy.pl 4 czerwca 2009 09:14

Upadłości firm z branży spożywczej to sporadyczne przypadki

Jeśli chodzi o handel detaliczny w okresie od stycznia do maja 2009 nie obserwowaliśmy jeszcze dużych problemów płatniczych. Inaczej jest w handlu hurtowym. Jednak również w tym segmencie, w odróżnieniu od pozostałych branż, rynek spożywczy nie generuje znaczących problemów płatniczych - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Maciej Drowanowski, dyrektor zarządzający Coface Poland.

Działalność firm reprezentujących przemysł spożywczy, mimo spowolnienia gospodarki, jest stosunkowo mało ryzykowna. - Oczywiście, słyszymy zapowiedzi zwolnień zbiorowych w firmach z różnych branż. Zapewne utrata pracy przez kilka tysięcy ludzi przełoży się jakoś na spadek sprzedaży bardziej luksusowych produktów spożywczych. Jednak generalnie - ludzie, żeby żyć, muszą jeść - zaznacza Maciej Drowanowski. - Nawet, jeśli konsumenci będą w najbliższym czasie wybierać trochę tańsze produkty, to handel detaliczny żywnością będzie utrzymywał się na dobrym poziomie - akcentuje.

Upadłości przedsiębiorstw w przemyśle spożywczym to według badań Coface sporadyczne przypadki. - Nawet jeżeli w stosunku do zeszłego roku liczba upadłości wzrosła z 14 do 19 przypadków, czyli o 35,7 proc., to nie oznacza, że pojawił się problem strukturalny całej branży - ocenia dyrektor Coface. - Bardzo trudno jest prognozować wzrost poziomu upadłości. Jak dotąd był on mały - w skali kraju te kilkanaście upadłości to prawie nic. W porównaniu z wcześniejszymi latami, kiedy w firmach działających na rynku spożywczym odnotowywaliśmy rocznie tylko kilka upadłości, ich wzrost jest jednak wyraźny - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11272

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane