W 2010 roku 25 proc. będzie stanowiła źywność prozdrowotna

Autor: portalspozywczy.pl 28 maja 2009 14:11

- W 2010 roku na rynkach rozwiniętych co czwarty artykuł żywnościowy będzie należał do grupy produktów prozdrowotnych. Poprawa warunków materialnych i zmiana nawyków żywieniowych, w szczególności wśród coraz liczniejszej grupy ludzi z większą siłą nabywczą, nadal będzie wpływać na wzrost sprzedaży jogurtów funkcjonalnych - uważa Joanna Nowak, prezes firmy doradczej Infodome.

 Jej zdaniem, największy wzrost zanotują te grupy produktowe, w których występują produkty funkcjonalne z wartością dodaną. Wiąże się to ze zwiększoną świadomością konsumenta dotyczącą zdrowotnych walorów żywności. Wzrasta liczba konsumentów, którzy przywiązują wagę do swojej diety. - Badania opinii publicznej wskazują na coraz większe zainteresowanie wartościami odżywczymi w żywności. W rezultacie najbardziej popularne są produkty z dodatkami funkcjonalnymi jak na przykład: minerały, witaminy, probiotyki, kwasy Omega 3, itp. - mówi prezes Nowak.


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12438

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane