W 2014 r. kupowano przeciętnie miesięcznie 3,94 kg pieczywa na osobę

www.portalspozywczy.pl 6 maja 2016 13:44

W 2014 r. w gospodarstwach domowych kupowano przeciętnie miesięcznie 3,94 kg pieczywa na osobę. Było to po raz pierwszy nieco mniej niż wynoszą zakupy warzyw, najważniejszej pod tym względem kategorii żywności - informuje w raporcie "Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności" Bank BGŻ BNP Paribas.

Pieczywo jest drugą najważniejszą pod względem wielkości konsumpcji kategorią żywnościową. Mimo to na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat konsumpcja pieczywa zanotowała bardzo wyraźny spadek. 

Jeszcze w 1999 r. przeciętne miesięczne spożycie pieczywa na osobę wynosiło 6,8 kg. Następnie
w każdym roku malało i w 2004 r. wynosiło 6,08 kg, a w 2009 r. 4,85 kg. Ostatecznie na przestrzeni
15 lat oznacza to spadek aż o 42 proc.

Jak wynika z danych GfK CAPIBUS tylko około 8 proc. ankietowanych osób przyznaje, że pomiędzy rokiem 2012 a 2015 ograniczyły konsumpcję pieczywa. Ten odsetek jest większy wśród osób w wieku 66 lat i więcej (21 proc.) oraz nieco większy w przypadku kobiet (10 proc.) niż mężczyzn (6 proc.). Jak wynika z danych GfK PGD w roku 2014 rynek chleba był wolumenowo o 12 proc. mniejszy niż w roku 2011.

Chleb kupujemy o 6 proc. rzadziej (średnio raz na trzy dni) i w mniejszych przeciętnie o 6 proc. ilościach. W przypadku bułek w tym samym czasie wolumen rynku skurczył się o 2 proc., a w przypadku innych wyrobów piekarniczych wzrósł aż o 50 proc.

Więcej na portalspozywczy.pl


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 3742

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane