W 2014 r. średni wzrost cen żywności wyniesie ok. 1 proc.

Autor: Rzeczpospolita 5 maja 2014 09:17

Nie zapowiada się, aby w najbliższych miesiącach nastąpiły znaczące podwyżki cen żywności. Tanieć może wieprzowina, przetwory mleczarskie i cukier - donosi „Rzeczpospolita".

Monika Kurtek, główny ekonomista Banku Pocztowego, ocenia, że ceny żywności będą się utrzymywać w tym roku na bardzo niskich poziomach i niewykluczone, że w miesiącach letnich możemy mieć wręcz do czynienia z deflacją w kategorii żywność i napoje bezalkoholowe, pierwszy raz od 2006 roku.
Łukasz Tarnawa, główny ekonomista BOŚ, przypomina zaś, że dynamika cen żywności znacznie spadła w ostatnich dwóch kwartałach i dodaje, że przez najbliższe miesiące ten trend będzie kontynuowany. Według niego w całym 2014 r. średni wzrost cen żywności wyniesie ok. 1 proc. wobec nieco ponad 2,0 proc. w 2013 r.
Tempo wzrostu cen obniża zakaz importu polskiej wieprzowiny, a zwiększa się podaż mięsa w kraju. Naszej wieprzowiny nie chcą kupować już Rosja, Białoruś, a także np. Chiny.
Niewiadomą są ceny owoców i warzyw, bo wpływ na to mogą mieć nie tylko trudne do przewidzenia przymrozki, ale też potencjalne embargo Rosji na polskie warzywa i owoce.
Udział żywności i napojów bezalkoholowych w koszyku inflacyjnym GUS na 2014 r. wynosi 24,6 proc.
Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11170

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane