W listopadzie podrożały warzywa, potaniał ryż

Autor: Gazeta Pomorska 21 grudnia 2010 10:40

W listopadzie ceny żywności były wyższe niż w październiku o 0,2 proc. Najsilniej, bo aż o 4,2 proc. podrożały warzywa - informuje Gazeta Pomorska.

W związku ze wzrostem cen zbóż w skupie, wyższe niż w październiku były również ceny mąki (wzrost o 2,5 proc.). Drożały tłuszcze roślinne (o 0,5 proc.), w tym oleje roślinne - o 0,7 proc. Więcej niż przed miesiącem płacono także za artykuły w grupie "mleko, sery i jaja" (wzrost o 0,4 proc.). W tej samej skali podrożało także pieczywo i masło.

Mniej niż przed miesiącem należało natomiast zapłacić za owoce (o 2,1 proc.). W następstwie zmian cen skupu żywca niższe niż w październiku br. były ceny mięsa surowego (o 1,6 proc.), w tym drobiu - o 2,6 proc., a mięsa wieprzowego - o 1,1 proc.. Po podwyżkach cen, które obserwowano od sierpnia br., w listopadzie mniej płacono za cukier (o 1,4 proc.). Potaniał także ryż (o 0,8 proc.).

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10794

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane