W marcu wzrosła cena warzyw i mięsa

Autor: ISB 15 kwietnia 2010 07:12

W marcu wzrosła cena warzyw i mięsa

Inflacja konsumencka wyniosła 2,6 proc. r/r w marcu czyli o 0,3 pp mniej, niż w lutym, uważają analitycy ankietowani przez agencję ISB. Według nich, największy wpływ na poziom wskaźnika CPI ma przede wszystkim wzrost cen paliw.

Impulsem podwyższającym inflację w marcu, ale głównie w skali miesięcznej, był wzrost cen w segmencie - warzywa oraz mięso. Dużą niepewnością jest także obarczona skala wpływu cen używek po podniesieniu akcyzy na początku roku, przy jednoczesnym skróceniu do 2 miesięcy okresu sprzedaży produktów ze starą banderolą. Jednak znaczne spadki lub stabilizacja w pozostałych segmentach koszyka inflacyjnego spowodują, że negatywny wkład cen żywności i papierosów w marcową inflację nie powinien być znaczący.

Istotny wpływ na inflację w marcu może mieć wzrost cen żywności, które w tym miesiącu z przyczyn sezonowych notują zwykle wyższy wzrost niż miesiąc wcześniej. Wzrostom cen w marcu sprzyjają również tradycyjnie zwiększone przedświąteczne zakupy produktów żywnościowych. Z naszych analiz w oparciu o dostępne dane wynika, iż ceny żywności zanotowały wzrost o 1,2 proc. w marcu w stosunku do lutego. Największy wpływ na to miał wzrost cen warzyw oraz mięsa. W kategorii "napoje alkoholowe i wyroby tytoniowe" impuls do wzrostów cen daje podwyżka akcyzy na papierosy wprowadzona od początku br. Stąd oczekujemy wzrostu cen o 0,4 proc. m/m w tej katego! rii. W efekcie spodziewamy się wzrostu cen o 0,2% m/m, co przekłada się na 2,4 proc. r/r" - ekonomista banku BPS Krzysztof Wołowicz.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11008

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane