W tym roku każdy Polak zje średnio 430 gr karpia

Autor: Puls Biznesu "Weekend" 23 grudnia 2012 15:06

W tym roku każdy Polak zje średnio 430 gr karpia

Konkurencja napiera, ale najpopularniejsza ryba wigilijna w Polsce trzyma się mocno. To samo dotyczy jej ceny - podano w "Pulsie Biznesu - Weekend".


W tym roku każdy Polak zje średnio 430 gr karpia - podał Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. To niewiele mniej niż rok temu czy w poprzednich latach. Karp nadal pozostaje także potrawą wybitnie sezonową. Aż 90 proc. całej konsumpcji odbywa się w święta Bożego Narodzenia
Zdaniem specjalistów, rosnąca popularność różnych innych sprowadzanych do Polski gatunków przeminie jak moda. Powód? Rosnąca wiedza konsumentów i ich zainteresowanie produktami powstającymi naturalnie. Nie zmienia to faktu, że karpia jemy tylko w Wigilię, a w ciągu roku i tak najczęściej kupujemy mintaja (3,09 kg rocznie na osobę), śledzia (2,05 kg) i pangę (3 kg). Innych gatunków broni natomiast Marian Owerko. Prezes giełdowego Bakallandu zainwestował w produkcję tilapii w największych w Europie rybnych farmach pod Płońskiem.
Jego zdaniem, podczas gdy karp będzie zawsze bardzo mocno kojarzony ze świątecznym stołem i z tym faktem producenci innych gatunków muszą się pogodzić, tilapia też ma swoje biblijne miejsce. - To właśnie chleb i tilapię rozmnożył Jezus w Galilei - twierdzi Marian Owerko.
Według badań, ciągle aż 70 proc. Polaków kupujących karpie woli nabyć je żywe. Odpowiedź jest prosta: innej ryby nie da się po prostu sprzedać w tej formie. Zabiłoby ją pierwsze 5 minut bez wody, co jest nie do uniknięcia podczas transportu. A Polacy, jak wszyscy inni konsumenci, wolą rybę pierwszej, a nie "drugiej świeżości".
Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10993

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane