W wędlinach MOM i woda, jakość mięs jest bardzo niska

Autor: PAP/Gazeta Wyborcza 24 maja 2012 10:11

W wędlinach MOM i woda, jakość mięs jest bardzo niska

W wyrobach wędliniarskich często jemy zmielone kości, świńską skórę i tłuszcz - alarmuje "Gazeta Wyborcza". Potwierdza to inspekcja artykułów rolno-spożywczych. Jeszcze w 2006 r. zakwestionowała 10 proc. partii przetworów mięsnych z powodu niedotrzymania parametrów fizykochemicznych (składu), a w ubiegłym roku już 16 proc

W wyrobach jest bardzo dużo MOM-u mięsa odkostnionego mechanicznie czyli zmielonych kości, świńskiej skóry i tłuszczu. Jest też za dużo wody.

Normy na wędliny stały się w Polsce nieobowiązkowe w 2004 r. Pojawiła się propozycja, by częściowo je przywrócić.

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • TB 2012-07-24 15:28:17

    Jeżeli kupowana przez nas szynka czy polędwica ma apetyczny różowy kolor, to dlatego, że dodano do niej wcześniej związki konserwujące zawierające azotyny - mówi dr Lankoff

    i dalej:

    - Wyniki, jakie otrzymaliśmy, dowodzą, że azotany i azotyny mogą zwiększać ryzyko rozwoju raka żołądka, przełyku, a także guzów mózgu. Kierownictwo WHO uznało więc, że związki te powinny zostać całkowicie wyeliminowane z naszej diety - mówi dr Lankoff.

    .....a nas trują dalej - dodam tylko najwięksi producenci najbardziej nas trują - wypowiedzi cytowane powyżej są z roku 2006 !!!!!!! Tylko ustawodawca może zmienić przepisy - WHO może tylko postulować - na Zachodzie Azotyny są już zabronione !!!!!!!

  • blogkupca.pl 2012-05-24 13:35:00

    Wrzućcie sobie szynkę babuni na patelnię z odrobiną oleju.....

ZOBACZ WSZYSTKIE (2)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,95

  • Śr

    3,35

  • Min

    2,22

» Produkty » Sklepy » Regiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10546

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane