PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej szacowany na 50 mln euro

Autor: portalspozywczy.pl 20 kwietnia 2011 13:39

Specjaliści szacują, że rynek zdrowej żywności będzie dynamicznie się rozwijał w najbliższych latach - Wśród polskich konsumentów panuje moda na walkę z kilogramami, zdrowy styl życia, aktywny wypoczynek, bycie fit" czy light". Tendencja ta przekłada się na wzrost sprzedaży produktów funkcjonalnych - z witaminami i składnikami mineralnymi oraz produktów w pełni naturalnych - mówi Renata Łuczyńska-Bogusz, brand manager FPH Paula.

Chociaż ok. 7 proc. polskich konsumentów kupuje żywność ekologiczną, to aż 45 proc. konsumentów deklaruje robienie takich zakupów, kupując w rzeczywistości produkty "eko-podobne". Ponadto, zdecydowana większość deklaruje gotowość do płacenia znacznie wyższych cen za takie produkty.

- Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej szacowana jest na 50 mln euro. Według nich, poziom ten powinien w najbliższym dziesięcioleciu wzrosnąć dziesięciokrotnie - mówi Renata Łuczyńska-Bogusz.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11458

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane