PARTNERZY PORTALU Partner portalu: City Board
REKLAMA
REKLAMA

Wartość rynku żywności ekologicznej w ciągu 10 lat wzrośnie do 3 mld zł

www.portalspozywczy.pl 7 listopada 2016 11:50

Wartość rynku żywności ekologicznej w Polsce szacowana jest nawet na 800 mln zł i rośnie w tempie 20 proc. rocznie. Wzrost ten wynika z istniejących trendów związanych ze zdrowym odżywianiem, coraz większą dostępnością żywności ekologicznej oraz rosnącej świadomości konsumentów - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Monika Woźniak, senior consultant w Augeo Ventures.

REKLAMA

Zdaniem Moniki Woźniak, duża konkurencja na rynku żywności wymusza na producentach szukania nowych przewag rynkowych a trend prozdrowotny świetnie wpisuje się w to zjawisko. Szacuje się, że w ciągu 10 lat, rynek żywności ekologicznej będzie warty ponad 3 mld zł.

- Dostępność produktów ekologicznych znacznie zwiększyła się w ostatnich latach i nie stanowi już poważnej bariery. Produkty te kupić można dziś nie tylko w sklepach specjalistycznych w dużych miastach, ale również w popularnych supermarketach i sieciach dyskontów na terenie całego kraju - zapewnia Monika Woźniak.

Jej zdaniem barierą rozwoju tego rynku jest wciąż dość niski poziom edukacji konsumentów. Wielu z nich nie ma przekonania, że system kontroli w rolnictwie oraz przetwórstwie ekologicznym zapewnia wysoką jakość oraz lepsze właściwości zdrowotne produktów, zwłaszcza jeśli różnice w smaku oraz w wyglądzie tych produktów są niemal niewyczuwalne.

Całość: portalspozywczy.pl


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 16154

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 1145700

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA