Według ekspertów ceny żywności nie będą rosły do końca roku

Autor: Gazeta Wyborcza 19 lipca 2011 09:24

Nikt nie spodziewał się, że ceny w czerwcu spadną bardziej, niż przewidywali analitycy. Najbardziej potaniały warzywa, cukier i mięso drobiowe. Ceny żywności w lipcu w sierpniu i we wrześniu też powinny spaść i do końca roku nie powinny rosnąć - informuje Gazeta Wyborcza.

Eksperci zapewniają, że ceny żywności już nie będą wyższe Obecnie warzywa są tańsze niż przed rokiem. O połowę mniej zapłacimy za pomidory, fasolkę szparagową lub kapustę. Według prognoz ekspertów, warzyw w tym roku będzie pod dostatkiem, bo jak na razie pogoda sprzyja ich produkcji.

Jak informuje Gazeta Wyborcza zdaniem Bożeny Noseckiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej większość warzyw powinna być tańsza niż rok wcześniej, gdyż w 2010 r. były one relatywnie drogie ze względu na niezbyt sprzyjające warunki pogodowe. Spadek cen warzyw spowodowała także afera z bakterią e-coli. Według prognoz IERiGŻ, w tym roku produkcja warzyw ma być większa o około 8-9 proc. w stosunku do dosyć niskiej produkcji z ubiegłego roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

IX EUROPEJSKI KONGRES GOSPODARCZY

10-12 maja 2017 • Katowice • Międzynarodowe Centrum Kongresowe i Spodek


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11336

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane