Wydatki na żywność ekologiczną stanowią 0,2 proc. wydatków na żywność ogółem

www.portalspozywczy.pl 21 marca 2016 09:14

Potencjał rozwoju rynku zdrowej żywności w Polsce jest duży. - Jednak nawet w krajach bogatych segment żywności ekologicznej jest niewielki i nie przekracza 10 proc. wartości całkowitych wydatków na żywność, co pozwala wyznaczyć potencjalne granice dla rozwoju tego rynku w Polsce w długim okresie - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Jakub Olipra z Credit Agricole Bank Polska S.A.

Zgodnie z danymi najnowszego raportu The World of Organic Agriculture wydatki na żywność ekologiczną stanowią w Polsce 0,2 proc. wydatków na żywność ogółem. Dla porównania udział wydatków na zdrową żywność w całkowitych wydatkach na żywność wśród krajów Europy Zachodniej najwyższą wartość przyjął w Danii (7,6 proc.), Szwajcarii (7,1 proc.), Austrii (6,5 proc.), Szwecji (6,0 proc.), Niemczech (4,4 proc.) oraz Luksemburgu (3,4 proc.).

- Wskazuje to na duże perspektywy zwiększania się udziału żywności ekologicznej w polskim rynku żywności wraz z dalszym bogaceniem się społeczeństwa. Dodatkowym wsparciem dla takiej oceny jest nieproporcjonalna różnica pomiędzy udziałem wydatków na zdrową żywność w Polsce i krajach Europy Zachodniej w stosunku do różnicy w zamożności poszczególnych społeczeństw definiowanej jako PKB na mieszkańca. Innymi słowy konsumujemy o wiele mniej żywności ekologicznej od krajów Europy Zachodniej niż wynikałoby to z różnic w zamożności - zapewnia Jakub Olipra.

Więcej: portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11144

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane