Wysokie ceny żywności podwyższają inflację

Autor: ISB 14 grudnia 2010 08:32

Inflacja konsumencka wyniosła 2,9% r/r w listopadzie, czyli o 0,1 pp więcej niż w październiku, uważają analitycy ankietowani przez agencję ISB. Według nich, największy negatywny wpływ na poziom wskaźnika CPI może mieć wzrost cen żywności spowodowany głównie gorszymi zbiorami spowodowany klęskami żywiołowymi.

 Resort finansów i ministerstwo gospodarki szacują zgodnie listopadowy poziom wskaźnika inflacji na 2,8%.

Podstawowym czynnikiem działającym na ceny w listopadzie były - podobnie jak miesiąc wcześniej - ceny żywności napojów bezalkoholowych, które po okresie nadspodziewanie dużych spadków w okresie letnim, teraz w szybkim tempie wracają na normalny jesienią i zimą, czyli niestety dość wysoki poziom. W efekcie należy oczekiwać znacznego wzrostu cen warzyw, nabiału i produktów zbożowych, co - przy drożejących jednocześnie produktach importowanych - silnie wpłynęło na poziom wskaźnika CPI.

Impulsem do podwyżek cen w kilku kategoriach mógł być też okres jesienno-zimowy. Chodzi tu tradycyjne o podwyżkach cen nośników energii.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11086

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane