Wyższa cena żywności idzie w parze z wyższą jakością

Autor: TVN24.pl 5 stycznia 2010 10:58

Wyższa cena żywności idzie w parze z wyższą jakością

Specjalnie dla "Teraz My" w TVN, Inspekcja Handlowa przebadała 32 artykuły, które trafiają na świąteczne stoły Polaków - mięso, nabiał, ryby, pieczywo. Okazało się, że aż 14 z tych produktów Inspekcja musiała zakwestionować.

Wśród trefnych towarów była m.in. "szynka w galarecie: o zmniejszonej zawartości szynki, osłabionym smaku i barwie zielonkawo-szarej", czy "czekolada z truskawkami, w której nie ma truskawek, ale jest sok z czerwonych buraków i aromat".
- Jemy chemię. Takie są przepisy unijne. Producentowi żywności wolno wszystko jeżeli tylko napisze o tym na opakowaniu - stwierdził w "Teraz My" w TVN Marek Nowak z Inspekcji Handlowej w Katowicach. - Polacy wciąż są narodem mało zamożnym i stawiają na niską cenę. Tam gdzie taniej, trzeba coś zastąpić, np. mięso tłuszczem. Tymczasem można przyjąć, że tam gdzie wyższa cena, tam wyższa jakość - stwierdził.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8348

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane