Wzrasta spożycie mięsa - zwłaszcza drobiowego, spada warzyw i owoców

Autor: www.dlahandlu.pl 29 sierpnia 2014 11:39

GUS opublikował dane dotyczące spożycia niektórych produktów spożywczych na 1 mieszkańca w 2013 roku. Z danych wynika, że w ubiegłym roku przeciętny mieszkaniec Polski spożył 102 kg ziemniaków (134 kg w 2000 r.), 102 kg warzyw (121 kg w 2000 r.) oraz 46 kg owoców (51,6 kg w 2000 r.).

Wzrosło spożycie mięsa i podrobów z 66,1 kg w 2000 r. do 67,5 w 2013 r. Dużo więcej jemy mięsa drobiowego (26,5 kg. w 2013 r.; 14,7 kg w 2000 r.), mniej spożywamy natomiast wołowiny (1,5 kg w 2013 r.; 7,1 kg w 2000 r). 
Mniej spożywamy m.in. tłuszczy jadalnych zwierzęcych (5,1 kg w 2013 r. w porównaniu do 6,7 kg w 2000 r.), jaj kurzych (148 szt. w porównaniu do 188).
Nieznacznie wzrosło spożycie cukru - z 41,6 kg w 2000 r. do 41,9 kg w 2013 r.

Jeśli chodzi o wódki, likiery, inne napoje alkoholowe  w przeliczeniu na 100%. było to 3,6 l w 2013 r. w porównaniu do 2 l w 2000 r. 

Polacy palą również mniej papierosów (1553 szt. w 2013 r. w porównaniu do 1954 szt. w 2000 r.). 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10971

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane