Wzrosły ceny ryb i owoców morza

www.portalspozywczy.pl 26 stycznia 2016 19:04

Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej po okresie kilkumiesięcznej stabilizacji cen detalicznych ryb i owoców morza zaczęły one ponownie wzrastać.

Ceny ryb poszły w górę i to pomimo, iż generalnie ceny żywności obniżyły się. W listopadzie ubiegłego roku ryby oraz owoce morza były droższe niż w październiku o 0,1 proc., a w porównaniu do grudnia 2014 roku wzrosły o 1,2 proc. 

Jak podają eksperci IERiGŻ wzrost cen obserwowany był zwłaszcza w asortymencie ryb mrożonych, które zdrożały o 5,1 proc. w relacji do grudnia 2014 roku.

Ryby świeże oraz chłodzone okazały się droższe o 1,8 proc., podobnie zresztą jak mrożone owoce morza. Co ciekawe Spadek cen został odnotowany w przypadku ryb wędzonych oraz solnych, które były tańsze o 0,5 proc., a także przetworów i konserw rybnych, który staniały o 1,1 proc.

Przykładowo w listopadzie 2015 roku za kilogram wędzonego łososia trzeba było zapłacić 76,1 zł, podczas gdy w grudniu 2014 roku 0,5 zł więcej. Mrożony filet morszczuka kosztował 23,16 zł, a na koniec 2014 roku 21,76 zł. 

Niewielki wzrost cen odnotowano w przypadku płatów śledziowych. W grudni 2014 roku za kilogram trzeba było zapłacić 14,99, podczas gdy w listopadzie ubiegłego roku 15,01 zł. Duży wzrost cen odnotowano w przypadku świeżego karpia, za kilogram którego w grudniu 2014 roku trzeba było zapłacić 12,87 zł, podczas gdy w listopadzie ubiegłego roku już 14,98 zł. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11056

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane