Z polskich artykułów spożywczych znika sól, tłuszcz i cukier

Autor: Puls Biznesu 23 lutego 2016 09:55

Polscy producenci żywności coraz chętniej ograniczają składniki uznawane za niezdrowe - podaje Puls Biznesu.

Z danych Polskiej Federacji Producentów Żywności przywołanych przez Puls Biznesu wynika, że w latach 2012-2015 producenci wyrobów śniadaniowych ograniczyli wykorzystanie cukru o aż o 23 proc. Od roku 2008 zawartość soli w płatkach śniadaniowych zmniejszyła się o 15 proc.

W ostatniej dekadzie o 34 proc. zmniejszyła się zawartość soli w koncentratach. Jak podaje Puls Biznesu producenci chętnie zmniejszają też kaloryczność.

Jak podaje cytowany przez dziennik Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, trwająca dyskusja dotycząca wpływu żywności na zdrowie kieruje popyt na nowe, to jest dopasowane do zaleceń żywieniowych oraz stylu życia rodzaje żywności. Jednym ze sposobów, po których chętnie sięgają producenci, jest właśnie zmiana składu produktów.

Cały tekst czytaj we wtorkowym wydaniu Pulsu Biznesu. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10794

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane