Zmniejsza się liczba podmiotów produkujących żywność ekologiczną

Autor: PAP/Dziennik Gazeta Prawna 6 lipca 2016 09:13

Ubywa wytwórców żywności ekologicznej, kurczy się też powierzchnia upraw potrzebnych do jej produkcji - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".

Na koniec 2015 roku w produkcji żywności ekologicznej specjalizowało się 23 tys. podmiotów. To o 2,4 tys. mniej niż przed rokiem. Powierzchnia upraw ekologicznych w ciągu ostatniego roku zmniejszyła się aż o 77 tys. ha, do łącznie 580,7 tys. ha - wynika z najnowszych danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

"To konsekwencja zmian w unijnych dopłatach do rolnictwa ekologicznego" - mówi Mieczysław Babalski, prezes Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych EKOŁAN. Jego zdaniem nie wystarczy już, aby gospodarstwo prowadziło uprawę ekologiczną. "Musi być nastawione na ekoprodukcję, co wymaga większego zaangażowania oraz pieniędzy" - dodaje.

W Polsce z każdym rokiem rośnie popyt na tego rodzaju żywność. Szacuje się, że w 2015 roku wydatki rodaków na ten cel sięgnęły już 800 mln zł. Według prognoz ekspertów, w ciągu dwóch lat mają zwiększyć się o 1 mld zł.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11272

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane