Żywność ekologiczna odporna na kryzys. Sprzedaż może wzrosnąć nawet o 20 proc.

Autor: Rzeczpospolita 12 października 2012 09:41

Sprzedaż żywności ekologicznej, która - podobnie jak artykuły luksusowe - jest bardziej odporna na kryzys, może wzrosnąć w tym roku o 15-20 proc. w ujęciu rocznym, podała "Rzeczpospolita".

"Certyfikowana żywność ekologiczna, m.in. ze względu na stosunkowo wysoką cenę, nie jest masowa i podlega takim samym trendom, jak produkty luksusowe, odporne na kryzys"  -powiedział gazecie prezes zakładu mleczarskiego EkoŁukta Robert Saluda. W tym roku sprzedaż w w EkoŁukta powinna zwiększyć się o 15-20 proc.

Według informacji "Rz", producenci liczą na to, że kolejne lata będą udane ze względy na rosnącą świadomość dotyczącą pozytywnego wpływu żywności ekologicznej na zdrowie człowieka i spodziewają się podobnych wzrostów w całej branży. Zwiększaniu sprzedaży ekologicznej żywności w Polsce sprzyja m.in. fakt, że rynek ten jest nadal młody w porównaniu z rynkami Zachodniej Europy.

Z najnowszego badania TNS Opinie, zleconego przez Organic Farma Zdrowia, wynika, że 30 proc. Polaków kupuje żywność ekologiczną, w tym 4% robi to stale, a pozostałe 26 proc. zaopatruje się w ekożywność nieregularnie.

  • luźno 2012-10-12 16:46:09

    WTF, co Ty gadasz? Że niby żywność eko to domena najbogatszych? Jasne, żywność jest trochę droższa, ale każdy, komu zależy na zdorwiu swoich dzieci i sowim się w nią zaopatruje. Przejdź się do takiego Organica i popatrz na ludzi, są "normalni", żadna tam hipsteria czy celebryci. Żywność eko nie ejst wcale aż tak droga, a już na pewno warta swojej ceny...

  • marazm 2012-10-12 16:15:55

    Cóż, kryzysu doświadczają tylko najbiedniejsi. Lemingi za korpokasę mogą nadal jeść nasionka za pięcet baniek.

ZOBACZ WSZYSTKIE (2)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12438

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane