Żywność ekologiczna stanowi w Polsce zaledwie około 1-1,5 proc. całego rynku

Autor: Puls Biznesu 21 kwietnia 2011 09:41

Według Stanisława Zięby, przewodniczącedo Rady Gospodarki Żywnościowej, żywność ekologiczna stanowi w Polsce zaledwie około 1-1,5 proc. całego rynku, a do 2020 r. osiągnie u nas nie więcej niż 3-4 proc. Jego zdaniem, rynek żywności ekologicznej pozostanie niszowy i będzie ona dostępna głównie dla posiadaczy zasobnych portfeli - czytamy w Pulsie Biznesu.

Przedstawiciele ekobranży mają oczywiście inne zdanie. Sławomir Chłoń, prezes sieci sklepów Organic Farma Zdrowia, uważa, że ekożywność w Polsce, podobnie jak w krajach zachodnich, w ciągu kilku lat zrówna się cenowo z żywnością konwencjonalną, w efekcie wzrostu skali produkcji i konkurencji. Podkreśla, że spożywanie żywności ekologicznej się opłaca, bo dzięki niej człowiek mniej choruje i mniej wydaje na lekarstwa.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11837

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane