Żywność probiotyczna rosnącym trendem

Autor: PAP 28 października 2016 13:41

Jednym z wiodących kulinarnych trendów w nadchodzącym roku jest żywność fermentowana. Wpływa ona korzystnie na florę bakteryjną naszego układu pokarmowego, określanego przez naukowców jako "drugi mózg".

Naukowcy określają układ pokarmowy naszym "drugim mózgiem". Wskazano m.in., że bakterie jelitowe mają wpływ nie tylko na nasze zdrowie, sylwetkę, ale również samopoczucie. Jak prognozuje dietetyk Jaclyn London, to zainteresowanie będzie w najbliższych miesiącach jedynie się umacniało.

Ma to również swoje odzwierciedlenie w kulinariach, eksperci przewidują, że jednym z wiodących trendów będzie żywność fermentowana, która korzystnie wpływa na pracę naszego "drugiego mózgu". Do włączenia do codziennej diety produktów takich jak kiszonki czy kefiry zachęca specjalistka ds. żywienia, Sara Ding.

"Wcześniej specjaliści uważali, że bakterie jelitowe są odpowiedzialne głównie za procesy trawienne. Obecnie jednak coraz częściej wskazuje się, że bakterie jelitowe mają wpływ na ogólny stan zdrowia - od prawidłowej masy ciała, po jasność umysłu" - wyjaśnia Sara Ding.

Jedną z korzyści włączenia do diety żywności probiotycznej jest zapobieganie lub leczenie stłuszczenia wątroby. Jak wskazuje Ding, jest to coraz bardziej powszechna dolegliwość. Inną dolegliwością, której łagodzenie może wspomóc żywność probiotyczna jest zespół jelita drażliwego.

"Zespół jelita drażliwego jest dość częstym zaburzeniem trawienia. Dzięki wyeliminowaniu z diety przetworzonej żywności, włączeniu produktów z wysoką zawartością błonnika i żywności probiotycznej objawy zespołu jelita drażliwego mogą się znacznie zmniejszyć" - wyjaśnia ekspert.

Probiotyki powinny stanowić istotny element diety tych, którzy chcą stracić na wadze. "Probiotyki mogą pomóc schudnąć. Jedząc więcej probiotyków, można zwiększyć ilość zdrowych bakterii jelitowych w układzie trawiennym" - wyjaśnia Ding.

Co ciekawe są one również istotnym elementem w menu osób zmagających się z chorobami układu oddechowego.

"Jeśli cierpisz na częste bóle gardła, alergie, astmy i różne zaburzenia układu oddechowego, są to oznaki nierównowagi flory jelitowej. Aby wspomóc proces leczenia i zapobiec nawrotom tych dolegliwości należy wyeliminować z diety przetworzoną żywność, za to zwiększyć ilość produktów bogatych w witaminę C. Istotne jest również wprowadzenie żywności probiotycznej, która pozwoli przywrócić równowagę flory jelitowej" - radzi Sara Ding.

Innym powodem, dla którego warto sięgać po tego rodzaju żywność jest poprawa pracy mózgu i koncentracji. "Żywność probiotyczna 'rozjaśnia umysł'. Badania pokazują, że nasze jelita to nasz drugi mózg. Kiedy nasze jelita są zdrowe, nasz mózg jest zdrowy. Probiotyki pomagają regulować funkcje neurologiczne, co oznacza, że ​​pożywanie zdrowe, nasz mózg jest zdrowy. Probiotyki pomagają regulować funkcje neurologiczne, co oznacza, że spożywanie większej ilości probiotyków może oczyścić umysł i poprawić koncentrację" - zapewnia ekspert.

W codziennej diecie powinno znaleźć się miejsce dla jogurtów, kefirów, kimchi, produktów fermentowanych, pasty miso.

Podobał się artykuł? Podziel się!
KOMENTARZE  
FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    18,99

  • Śr

    14,88

  • Min

    8,99

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8792

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 584697

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.