Coraz więcej Polaków przyznaje się do marnowania żywności

Autor: dlahandlu.pl 17 października 2018 09:39

Polacy, mimo niełatwego i wstydliwego tematu coraz odważniej przyznają, że zdarza im się marnować żywność. Najczęściej wyrzucają chleb, owoce i wędliny, a jako główne powody wskazują przegapienie terminu przydatności, za duże zakupy i zbyt duże porcje posiłków - wynika z najnowszego raportu z badań Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2018”. W tegorocznych badaniach do marnowania żywności przyznało się 42 proc. osób czyli o 10 proc. więcej w porównaniu do lat poprzednich.

Po stronie konsumentów wg raportu „Nie marnuj jedzenia 2018” wciąż najczęstszym powodem wyrzucania pozostaje przegapianie terminu przydatności (29%), ale też za duże zakupy (20%) oraz zbyt duże porcje (15%). Według badań Polacy najłatwiej wyrzucają pieczywo (49%), owoce (46%), wędliny (45%) i warzywa (37%).

Raport z badania, przeprowadzonego przez Kantar Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności udowadnia, że marnowanie żywności to ważny ekologiczny problem, który w bezpośredni sposób dotyka każdego z nas.

- Marnujemy dużo i praktycznie większości z nas zdarza się czegoś nie spożytkować i wyrzucić do kosza, co nie oznacza że chętnie o tym mówimy. To ile Polaków marnuje żywność, a to ile osób się do tego przyznaje to dwie różne kwestie. Cieszy nas, że konsumenci coraz odważniej i bardziej świadomie potrafią określić swoje postawy. To tworzy grunt do rozmów z nimi na temat skutków marnowania i większej otwartości z ich strony na zmianę – podkreśla Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Według jedynych dostępnych na ten moment badań sprzed 12 lat, w Polsce marnuje się 9 mln ton żywności, włączając w to straty po stronie konsumentów, dystrybutorów oraz producentów i rolników. Według szacunków Banków Żywności obecnie za około połowę marnowanej ogólnie żywności w Polsce odpowiadają konsumenci indywidualni, podobnie jak w całej Unii Europejskiej (53%). By jednak móc to poprzeć danymi, Federacja Polskich Banków jest liderem w projekcie badawczym PROM, który w ciągu dwóch lat ma dostarczyć realnych danych, dotyczących ilości żywności marnowanej na każdym etapie od momentu jej powstania, poprzez dystrybucję, aż po konsumpcję. Dzięki temu będzie możliwe wypracowanie bardziej precyzyjnych narzędzi monitoringu, ale również rozwiązań przeciwdziałąjących marnowaniu.

Według eksperta dr Tomasza Sobierajskiego, to że kupujemy za dużo bierze się z dobrobytu, rozleniwienia oraz braków wyrzutów sumienia kiedy wyrzucamy jedzenie.

- Przyjęło się uważać, że marnowanie żywności ma swoje podłoże w czasach PRL-u w których zawsze brakowało produktów, dlatego teraz kupujemy na zapas. Po 30 latach od upadku komunizmu trudno obronić tę tezę. W moim odczuciu jest to łatwa wymówka na działania charakterystyczne dla gospodarki nadmiaru – podkreśla dr Tomasz Sobierajski, socjolog i metodolog.



WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    10,99

  • Śr

    6,72

  • Min

    3,99

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 7781

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.