Feno.pl na X FRSiH: Firmy spożywcze powinny korzystać z siły mediów społecznościowych

www.portalspozywczy.pl 9 listopada 2017 12:36

Siła mediów społecznościowych to siła, której nie można pomijać w budżetach marketingowych i w planowaniu komunikacji - mówiła Karolina Liberka, Business Development Deputy Director w Feno.pl podczas debaty "Nowa siła marketingowa: trendsetterzy i social media decydują o „być albo nie być” produktu", która odbyła się w ramach Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2017.

- Dawniej firmy spożywcze głównie skupiały się na dystrybucji, a kwestia marketingowa była trochę przez nie zaniedbana. Obecnie żyjemy w czasach, w których dystrybucja i marketing muszą iść w jednym czasie, ponieważ konsumenci chcą coś wiedzieć o produktach, np. czy odpowiadają ich stylowi życia - mówiła Karolina Liberka, Business Development Deputy Director w Feno.pl.

- Jeszcze pięć lat temu cała branża handlowa wydawała na marketing tyle co branża spożywcza, a dziś branża handlowa wydaje dużo więcej - dodała.

Warto wiedzieć - tłumaczyła - czym mają być nasze produkty i czym mają się wyróżnić.

Karolina Liberka zwróciła uwagę na fakt, że kulinaria cały czas cieszą się niesłabnącą popularnością, zmieniają się tylko upodobania konsumentów, np. w ubiegłym roku popularnością cieszyła się kuchnia tajska, a obecnie można zauważyć zainteresowanie kuchnią japońską, np. daniem ramen.

- Dwa miliony ludzi czyta blogi kulinarne, które generują bardzo dużą aktywizację konsumentów - wyjaśniała.

Zaznaczyła też, że z jednej strony ważne jest, aby firmy spożywcze korzystały ze współpracy z blogerami i influencerami, z drugiej - nie byłaby dobra sytuacja, w której wszystkie marki zaczęłyby masowo współpracować np. z trendsetterami.

- Bardzo ważne jest odpowiednie dobranie influencera do swojej marki. W kontekście promowania żywności warto poszukać autorytetów, którzy się dobrze kojarzą z daną marką żywnościową - tłumaczyła.

Dodała, że obecnie siła social media to siła, której nie można pomijać w budżetach marketingowych i w planowaniu komunikacji. - To jest jedno z najbardziej dokładnych narzędzi, jeśli chodzi o targetowanie - mówiła.

Podobał się artykuł? Podziel się!


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,99

  • Śr

    3,18

  • Min

    2,45

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8311

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 563358

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.