Food Show 2017: W Polsce mamy problem z roszczeniowością pracowników i wydajnością

www.portalspozywczy.pl 17 marca 2017 11:09

Perspektywy dla rynku są we wszystkich segmentach obiecujące, a restauracji typu premium jest w Polsce niewiele w porównaniu do Portugalii czy Wielkiej Brytanii – mówił Krzysztof Janiszewski, właściciel restauracji Senses, która ma jedną gwiazdkę Michelin podczas debaty "Polska gastronomia wobec wyzwań ekonomicznych i prawnych" na Food Show 2017.

– Na świecie jest około 3700 gwiazdek Michelin, trzygwiazdkowych jest 73, a w Polsce są tylko dwie. Ale u nas jest 40 mln konsumentów świadomych i dojrzałych, którzy jeżdżą po świecie i próbują różnych potraw – mówił Krzysztof Janiszewski, właściciel restauracji Senses.

– Byłem kiedyś we Włoszech obok miejscowości Modena, zarezerwowaliśmy stolik, i na całej sali było dwóch Niemców, poza tym byli sami Polacy. Kelnerzy też byli polskojęzyczni. To mi uświadomiło, że Polacy są już dojrzali i chętni do spędzenia czasu w restauracjach premium.

Tłumaczył, że taki pobyt trwa około czterech godzin, jest to jakieś przeżycie, tak jak przykładowo wyjście do teatru. – Ludzi chodzą do restauracji premium z rodziną, z przyjaciółmi świętować ważne wydarzenia, np. zaręczyny. Spotykają się też na imprezach biznesowych. Uważam, że restauracje premium można traktować jako połączenie sztuki kulinarnej z przeżyciem – mówił.

Dodał, że pracuje nad otworzeniem kolejnej restauracji. – Będzie to nowoczesna restauracja. Ściany będzie miała w 100 proc. pokryte przez grafiki komputerowe, które będą się zmieniać w zależności od atmosfery nastroju czy typu gości. To będzie restauracja ze strefy premium – mówił.

Mówił, że wyzwaniami dla nich są nie tyle rosnące koszty pracy, ale trudności z pozyskaniem wykwalifikowanych pracowników. – W Polsce mamy problem z roszczeniowością pracowników i wydajnością. Przychodzą młodzi ludzie i chcą być od razu wykształconymi kelnerami czy menadżerami, a nie mają doświadczenia. Nie ma za wiele szkół kelnerów, baristów, czy gastronomicznych. Wielu pracowników to samoucy, część z nich pracowała za granicą – oni wiedzą, co to znaczy oddać się pracy – mówił Krzysztof Janiszewski.

Całość na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 7834

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 549754

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.