Frosta uruchomiła nowy projekt edukacyjny

Autor: pr 1 grudnia 2017 14:00

Frosta uruchomiła nowy projekt edukacyjny

W "Akademii Naturalnego Smaku" będzie można dowiedzieć się, na co zwracać uwagę na etykietach produktów, jak czytać ich skład i co oznaczają wszystkie tajemnicze określenia na listach składników.

Akademia Naturalnego Smaku to stoisko edukacyjne FRoSTY i prawdziwa skarbnica wiedzy o produktach spożywczych, które spotykamy na swojej drodze, podczas codziennych zakupów. Wnętrze podzielone jest na strefy poświęcone różnym dodatkom do żywności, m.in.: barwnikom, aromatom czy wzmacniaczom smaku. Nie brakuje atrakcji przeznaczonych zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – od tych multimedialnych z animacjami i filmami, przez półki z eksponatami, aż po interaktywne, edukacyjne zabawy. Zwiedzający mogą sprawdzić m.in. jak smakuje glutaminian sodu, jakie dodatki znajdują się w najpopularniejszych kategoriach produktów spożywczych czy poznać sztuczki stosowane przez producentów żywności. Jedną z głównych atrakcji jest również wirtualny sklep, w którym po zeskanowaniu kodów z wybranych produktów, konsument zamiast tradycyjnego paragonu otrzymuje rachunek z podsumowaniem wszystkich dodatków, jakie znajdują się w jego koszyku.

Celem obiektu jest skierowanie uwagi konsumentów na problem nadmiernego stosowania dodatków do żywności oraz skłonienie ich do zapoznawania się z treścią etykiet produktów spożywczych przed dokonaniem zakupu.

- Z roku na rok obserwujemy wzrost świadomości konsumentów. Powiększa się grupa która przykłada co raz większą wagę do tego, jak ważne jest to, co jemy, a także jakość i sposób wytwarzania produktów – mówi Alicja Ponder, ekspert FRoSTY i specjalista ds. żywienia człowieka. Powszechnie panuje przekonanie, że wszystkie produkty dostępne na półkach z tzw. zdrową żywnością są wysokiej jakości i przypisuje się im działanie prozdrowotne. Warto jednak zaznaczyć, że najistotniejszy jest ich kład. Dlatego też przed dokonaniem zakupu, należy czytać etykiety i wybierać produkty jak najmniej przetworzone, niezawierające dodatków do żywności. Przykładem są mrożone dania FRoSTY, która nie stosuje w swoich produktach żadnych dodatków. W swoim nowym projekcie „Akademia Naturalnego Smaku” FRoSTA pomoże w rozszyfrowaniu symboli dodatków do żywności oraz wskaże jak dokonywać dobrych wyborów robiąc codzienne zakupy.

Pierwsze wydarzenie z cyklu „Akademia Naturalnego Smaku” odbędzie się w dn. 2-8 grudnia, w godzinach 10-18, w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego w Warszawie. Na wszystkich zainteresowanych, na miejscu czekać będą edukatorzy, którzy oprowadzą po stanowisku, a także odpowiedzą na wszystkie nurtujące pytania.

Podobał się artykuł? Podziel się!
KOMENTARZE  
FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8792

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 584697

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.