Marka E.Wedel o produkcji czekolady – to długi i skomplikowany proces

Autor: dlahandlu.pl, pr 17 września 2019 10:07

Marka E.Wedel o produkcji czekolady – to długi i skomplikowany proces Fot. materiały prasowe

Zanim czekolada znajdzie się na sklepowych spółkach, przechodzi długi proces produkcji. W przypadku tabliczek marki E.Wedel proces produkcji czekolady zaczyna się w sercu Afryki – Ghanie. To właśnie stamtąd pochodzi wyselekcjonowane ziarno kakaowca. Jak pokazuje marka w infografice, z 1,5 kg ziarna powstaje 1 kg czekolady.

Historia czekolady liczy sobie prawie 4 000 lat. Jednakże przełom w jej produkcji nastąpił w 1828 roku, kiedy to pewien Holender – Konrad Jan van Houten, wynalazł pierwszą prasę czekoladową. Od tego czasu możemy cieszyć się jej smakiem, który zamknięto w formie prostokątnej tabliczki.

Proces produkcji oryginalnej wedlowskiej czekolady zaczyna się w sercu Afryki – Ghanie. To właśnie stamtąd pochodzi wyselekcjonowane ziarno kakaowca, które na miejscu ulega procesom: fermentacji, suszenia na słońcu i prażenia. Po nich zaś zostaje zapakowane i przetransportowane do Fabryki Czekolady E.Wedel. Tam, w wyniku precyzyjnego prowadzenia kolejnych etapów produkcji, miazga kakaowa przemienia się w finalną tabliczkę.

Skomplikowany proces rozpoczyna miksowanie. To tu roztopiona miazga łączy się z innymi składnikami – cukrem i tłuszczem, gdy powstaje czekolada gorzka i dodatkowo mlekiem, gdy przygotowywana jest czekolada mleczna. Tak połączone składniki trafiają następnie do walcowania, w wyniku którego powstaje masa czekoladowa o sypkiej konsystencji, fachowo określana prószem. Trzecim etapem jest zaś konszowanie, w którym zachodzą reakcje kształtujące finalny smak tabliczki. Ten bardzo dokładny i powolny proces trwa od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin. Dzięki niemu czekolada ma głęboki, intensywny smak, pozbawiony goryczy i kwasowości. Podczas kolejnego etapu – temperowania – masa jest na zmianę ogrzewana i chłodzona, dzięki czemu czekolada równomiernie rozpływa się w ustach i błyszczy się.

Ostatni etap, zwany formowaniem, to nic innego jak rozlewanie masy do forem, w których produkt poddawany jest natychmiastowemu chłodzeniu. To właśnie dzięki szybkiej obróbce termicznej, po otwarciu opakowania i przy łamaniu tabliczki, słyszymy charakterystyczny trzask.

Podobał się artykuł? Podziel się!

  • Mikosa 2019-09-19 14:35:50

    Niezła ściema firmy która z lubością używa we wszystkich produktach E476 (inaczej polirycynooleinian poliglicerolu) to związek chemiczny, półsyntetyczny emulgator i stabilizator otrzymywany z poliglicerolu i oleju rycynowego. Stosowany jest głównie w przemyśle spożywczym do szybszego, łatwiejszego i trwalszego mieszania i łączenia składników, oraz E322 inaczej Lecytyny sojowej, którą nie wiadomo jak została wyprodukowana.

    Jak ktoś chce dobrą czekoladę z średniej półki cenowej to Wawel, który nie dodaje badziewia i nie musi prowadzić kampanii PR, że to skomplikowany proces.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE




BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    9,99

  • Śr

    5,08

  • Min

    1,78

ProduktySklepyRegiony


OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 7786
Ilość aktualnych ofert: 476982

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 692

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.