NIK odpowiada na krytykę raportu ws. dodatków do żywności

Autor: NIK 18 stycznia 2019 18:19

Podane w raporcie NIK wyniki monitoringu spożycia i stosowania dodatków do żywności pochodzą z opracowań Instytutu Żywności i Żywienia na zlecenie Głównego Inspektora Sanitarnego - poinformowała w komunikacie Najwyższa Izba Kontroli.

Odnosząc się do wypowiedzi Andrzeja Gantnera z Polskiej Federacji Producentów Żywności, opublikowanych 17 stycznia br. przez Polską Agencję Prasową, Najwyższa Izba Kontroli zdecydowanie sprzeciwia się dokonanym w niej ocenom informacji o wynikach kontroli NIK dotyczącej nadzoru nad dodatkami do żywności. Nazwanie tego dokumentu „oderwaną od rzeczywistości symulacją” jest nieuprawnione. Należy stanowczo stwierdzić, że informacja NIK o dodatkach do żywności to obiektywne, niepodważalne ustalenia kontroli, znajdujące oparcie w zebranych dokumentach, zweryfikowanych w toku rozpatrywania zastrzeżeń, a także wynikających z opinii ekspertów powołanych przez NIK.

W wypowiedzi Andrzeja Gantnera często padają stwierdzenia typu „liczne rażące błędy merytoryczne”, „model badania tendencyjnie opracowany”, „wszystkie błędy, które tam się znajdują”, „bardzo dużo błędów i nieścisłości”. Sposób sformułowania tych zarzutów jest jednak tak dobrany, aby uniemożliwić polemikę, gdyż nie wiadomo, do jakich konkretnych sformułowań zawartych w materiałach pokontrolnych zarzuty te się odnoszą. Trudno odnieść się do zarzutów, gdy nie wiadomo, czego dotyczą. Autor wypowiedzi nie podaje bowiem, jakie - według niego - błędne zapisy zawiera raport NIK. Nie wiadomo też, które dane z raportu miałyby rzekomo być rozbieżne z danymi Głównego Inspektoratu Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia. Ponieważ Najwyższa Izba Kontroli może odnosić się wyłącznie do kwestii merytorycznych, Izba stwierdza, że:

Prezentowane w raporcie NIK wyniki monitoringu spożycia i stosowania dodatków do żywności, które wskazywały, że w przypadku niektórych substancji dodatkowych (m.in. azotyny sodu i potasu, kwas sorbowy i sorbiniany, kwas benzoesowy i jego sole, dwutlenek siarki i siarczyny) pobranie z dietą przez populację polską w pewnych grupach wiekowych przekraczało ustalone akceptowane dzienne pobranie (ADI), pochodzą z opracowań wykonanych przez Instytut Żywności i Żywienia na zlecenie Głównego Inspektora Sanitarnego. Propozycje substancji dodatkowych, dla których wskazane było oszacowanie pobrania przez populację polską wskazywał Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny.



Dowody na związek azotynów w diecie z nowotworami żołądka oraz połączenia azotynów i azotanów z przetworzonego mięsa z nowotworami jelita grubego - to stwierdzenie Komisji UE po dokonanej ponownej ocenie tych dodatków (Decyzja Komisji (UE) 2018/702 z dnia 8 maja 2018 r. dotycząca przepisów krajowych zgłoszonych przez Danię w sprawie dodawania azotynów do niektórych produktów mięsnych).



Już 4-5 listopada w Warszawie największa konferencja dedykowana sektorowi spożywczemu i handlowemu w Polsce: 20 sesji tematycznych, 120 prelegentów, ponad 1000 uczestników. Zarejestruj się teraz!


WYBRANE DLA CIEBIE




BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    5,75

  • Śr

    4,18

  • Min

    2,19

ProduktySklepyRegiony


OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8095
Ilość aktualnych ofert: 477360

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 692

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.