Pesso - makaron bez gotowania dla niecierpliwych

Autor: dlahandlu.pl 13 lutego 2017 12:48

Pesso - makaron bez gotowania dla niecierpliwych Fot. mat.pras.

Naukowcy z Zakładu Doświadczalnego Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Poznaniu opracowali technologię wytwarzania makaronu bez gotowania Pesso, a spółka Agro-Wodzisław zakupiła ją na wyłączność. Pesso to produkt, który zaspokaja wszystkie potrzeby spieszącego się, acz świadomego jakości życia, konsumenta.

Nasz makaron bez gotowania nowej generacji Pesso spełnia oczekiwania osób poszukujących żywności prozdrowotnej, wygodnej i bezpiecznej. Ma szereg zalet: jest produktem lekkostrawnym, niskotłuszczowym, bezcholesterolowym, bez dodatków chemicznych, o wysokiej trwałości, nie wymaga gotowania - jest wygodnym w stosowaniu. Wystarczy zalać go wrzątkiem, np. wodą, zupą, mlekiem lub innym płynem spożywczym, a już po chwili jest gotowy do spożycia. Taki sam efekt, ale po nieco dłuższym czasie, osiągniemy po zalaniu Pesso wodą lub innym płynem spożywczym o temperaturze otoczenia – mówi Marian Oślizło, prezes Agro-Wodzisław.

Makaron bez gotowania Pesso jest produkowany w czterech odmianach: pszennej, pszenno-gryczanej, pszenno-kukurydzianej i pszenno-owsianej. I jeszcze jeden wyróżnik: Pesso nie wyglądają, jak tradycyjne makarony: mają kształt drobnych kuleczek.

Zdolności do rehydratacji makaron Pesso zawdzięcza swojej wewnętrznej budowie - wyrównanej porowatej strukturze o dużej gęstości. Odtwarzany na zimno ujawnia dodatkową zaletę - w odróżnieniu do znanych makaronów - nie ulega sklejaniu się. 

Makaron bez gotowania nowej generacji charakteryzuje się tym, że zawiera włókna roślinne o określonej długości, a proces jego instantyzacji oparty jest wyłącznie na oddziaływaniu czynników fizycznych, co z punktu widzenia wartości żywieniowej wyrobu jest korzystniejsze niż powszechnie stosowana instantyzacja poprzez dodatek substancji chemicznych oraz smażenie w tłuszczu.

Udział włókien roślinnych w składzie makaronu nowej generacji rekompensuje wahania jakości mąki. Opracowany skład umożliwia wytwarzanie odpowiedniej jakości makaronu bez gotowania, zarówno z mąk niskobiałkowych, jak i wysokobiałkowych. Ponadto możliwe jest wytwarzanie makaronu z mąk niskoglutenowych lub bezglutenowych (dla chorych na celiakię).

Podobał się artykuł? Podziel się!


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9199

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.