Pieczywo stało się tym samym, co gacie sprowadzane z Chin

Autor: gazeta.pl 3 maja 2015 18:51

Pieczywo stało się tym samym, co gacie sprowadzane z Chin fot. potrawyregionalne.pl

Pieczywo stało się tym samym, co gacie sprowadzane z Chin - ubolewa Antoni Madej, były piekarz i producent chleba prądnickiego, współorganizator Krakowskiego Święta Chleba w rozmowie z gazeta.pl i podpowiada jak odróżnić dobry chleb od tego z polepszaczami.

Pojawia się coraz większa rzesza klientów, którym nie wystarczy, że na chlebie pojawi się napis "na zakwasie". Bo to może być półprodukt dostarczany do piekarni jako kwas i do tego naturalny. To kpina. Dlatego na swoich ulotkach zawsze zamieszczałem informację, że cały proces technologiczny oparty jest na dojrzałym, naturalnym kwasie żytnim, którego fermentacja prowadzona w piekarni trwała 26-28 godzin - tłumaczy Antoni Madej.

Klient powinien pytać o skład, nawet dokładny, recepturowy. Nawet prawo daje nam taką możliwość. I trzeba wiedzieć, co jest czym, bo w składzie możemy znaleźć nie tylko rozmaite E, ale i nazwy łacińskie, które już tak oczywiste nie są. A Unia dopuszcza możliwość ich używania - wyjaśnia Antoni Madej.

 Najlepszy skład to po prostu: mąka, woda, drożdże i sól. Powinna to być mąka żytnia z tzw. przemiału pełnego, z całego ziarna, bo to w otoczce są wszystkie minerały. Nie dajmy się jednak nabrać na chleby wyjątkowo ciemne i brązowe. To wcale nie jest gwarancja dobrej, gruboziarnistej mąki z pełnego przemiału. To bzdet. Barwniki i tyle.

Jeśli bochen będzie leciutki, a w środku jak wata, na pewno ma w sobie polepszacze. Taki efekt nie jest możliwy do osiągnięcia w inny sposób. Polepszacze służą przede wszystkim temu, by skrócić czas produkcji. A żeby chleb był wartościowy, proces technologiczny musi trochę trwać. I to musi też kosztować - przekonuje Antoni Madej.

(Pieczywo mrożone - red.) to kolejna trupiarnia, jeśli chodzi o pieczywo. W mrożonkach mamy do czynienia z przerwaną fermentacją ciasta, w wyniku której w pieczywie zostają dwa kwasy - izomasłowy i izowalerianowy. One pogarszają smak, więc trzeba dołożyć jakieś antidotum, polepszacz smaku. Czyli kolejny składnik z tablicy Mendelejewa - wyjaśnia Antoni Madej. 

Swego czasu przychodziły do nas do piekarni wycieczki szkolne. Na pytanie, gdzie piecze się chleb, dzieci niemal chórem odpowiadały: "w hipermarkecie". Trzeba je uświadamiać, dać spróbować chleba nie czyściutkiego, z równiutko wypieczoną skórką, ale "sztabowanego", sprószonego mąką żytnią lub otrębami - zachęca piekarz.

Podobał się artykuł? Podziel się!


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,99

  • Śr

    3,15

  • Min

    1,85

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8347

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 553326

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.