Poradnik konsumenta: Syrop glukozowo-fruktozowy w składzie świadczy o niskiej jakości produktu

Autor: Alicja Kalińska, dietetyk SetPoint dla serwisu dlahandlu.pl 21 sierpnia 2014 11:00

Poradnik konsumenta: Syrop glukozowo-fruktozowy w składzie świadczy o niskiej jakości produktu

Syrop glukozowo-fruktozowy lub tzw. Izoglukoza jest powszechnie stosowaną w przemyśle spożywczym substancją, składającą się w 55% z glukozy i 42% z fruktozy. Używany jest do słodzenia oraz dosładzania różnorakich produktów. Powszechność jego użycia wynika z faktu, że jako produkt uboczny przetwarzania kukurydzy jest stosunkowo tani, dodatkowo ma długą datę przydatności do spożycia, nie krystalizuje się tak jak tradycyjny cukier oraz zmniejsza stopień krystalizacji cukru buraczanego, który produktu spożywczego dodano.

Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego rozpuszczania, więc może być zastosowany bezpośrednio, co upraszcza proces technologiczny obniżając koszty produkcji. Można zatem zauważyć, że gdy w produkcie użyto syropu glukozowo-fruktozowego, świadczy to o jego niskiej jakości. Mogłoby się wydawać, że ze względu na słodki smak znajdziemy go głownie w słodyczach czy pieczywie, natomiast jest także masowo stosowany w napojach, jogurtach i innych fermentowanych napojach mlecznych, konserwach rybnych, alkoholach, ketchupie, musztardzie czy daniach instant.

Od początków swojego stosowania w latach 60, gdy ze skrobi kukurydzianej za pomocą enzymów rozpoczęto jego wytwarzanie, syrop glukozowo-fruktozowy sukcesywnie wypiera stosowanie w przemyśle spożywczym cukru buraczanego i trzcinowego, co budzi wiele kontrowersji. Jak powszechnie wiadomo kukurydza jest jedną z roślin uprawnych szeroko poddawanych modyfikacjom genetycznym, i stan dzisiejszej wiedzy nie pozwala przewidzieć skutków stosowania produktów opartych na kukurydzy na tak szeroką skalę.
Syrop glukozowo-fruktozowy ma wpływ na większe gromadzenie się tkanki tłuszczowej i przyczynia się do powstawania otyłości. Jako mieszanina cukrów prostych podnosi poziom glukozy we kwri, wiec kiedy zaczynamy śniadanie od płatków z zawartością syropu nie tylko ten, ale także kolejne posiłki organizm będzie chętniej magazynował.

Syrop glukozowy podnosi indeks glikemiczny produktów spożywczych i te nawet pierwotnie zdrowe staja się szkodliwe dla zdrowia i przyczyniają się do powstania cukrzycy typu drugiego. Dzieje się tak na przykład w przypadku ketchupu, który ma wiele prozdrowotnych właściwości jednak wzbogacony w cukier prosty staje się dla naszego zdrowia niekorzystny.
Syrop ten przyczynia się także do zwiększenia poziomu złego cholesterolu oraz triglicerydów we krwi jako że fruktoza która jest bardzo szybko przyswajana przez wątrobę, która otrzymując tak dużą dawkę cukru prostego bez wahania przerabia je na kwasy tłuszczowe, co w konsekwencji prowadzi do do wytworzenia lipoprotein LDL a więc niekorzystnego dla zdrowia cholesterolu.
Syrop działa także zakwaszająco więc powoduje zwiększoną utrat wapnia przez organizm i zaburza równowagę kwasowo-zasadową.
Należy zaznaczyć, że syrop glukozowo-fruktozowy nie jest gorszy ani lepszy od cukru buraczanego, ich metabolizm przebiega w organizmie w zbliżony sposób. Ten drugi także powoduje otyłość i niekorzystnie wpływa na gospodarkę lipidową organizmu. Problemem jest powszechność stosowania syropu, nawet w produktach które takich ulepszeń nie potrzebują np. w jogurtach. To sprawia, że organizm uzależnia się od słodkiego smaku i pokarmy bez "słodkiej nuty" przestają smakować, sięgamy więc po te smaczniejsze i a tym samy słodsze i robimy to chętniej.
Ma to duże znaczenie w przypadku dzieci, które niechętnie sięgają potem po owoc których smak staje się nieatrakcyjny.



WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    2,59

  • Śr

    1,71

  • Min

    1,19

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9116

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 584697

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.