Prezes PSPR: Polacy muszą się wzbogacić, żeby było ich stać na ryby

www.portalspozywczy.pl 7 grudnia 2018 17:23

- Ryba jest dużo droższa od innych, porównywalnych produktów. Dziś eksportujemy 60 proc. naszej produkcji, ponieważ siła nabywcza Niemców czy Holendrów jest dużo wyższa i ich stać na tę rybę - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jerzy Safader, prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb.

Jerzy Safader podkreśla, że ryba jest na rynku bardzo potrzebna.

- Niestety, ma tę wadę, że jest dużo droższa niż większość mięs, ale tak jest na całym świecie. Wciąż borykamy się z problemem surowca, który w 95% importujemy. Wciąż za słabo rozwija się w Polsce akwakultura, a to jedyne źródło, które może zwiększyć podaż surowca - dodał.

Prezes PSPR przyznał, że branża rybna ma problem z pozyskaniem pracowników, podobnie jak cała gospodarka.

- Brakuje ludzi do pracy. Trzeba bardziej elastycznie podchodzić do zatrudniania pracowników z Ukrainy czy innych krajów. Procedury uzyskiwania pozwoleń na pracę muszą być szybsze. Martwi nas także przewidywana podwyżka cen energii. W naszej sytuacji koszty produkcji wzrosną nawet o 70-100 proc., przez co staniemy się mniej konkurencyjni - dodał.

Na uwagę, że pojawiają się w Polsce inicjatywy związane z akwakulturą jak Jurassic Salmon czy Pstrąg Ojcowski, Jerzy Safader przyznaje, że wciąż jest to kropla w morzu potrzeb.

- Jurassic Salmon produkuje tysiąc ton ryby rocznie, podczas gdy każdego roku importujemy 150 tys. ton łososia z Norwegii. Uważam, że rozwój akwakultury powinien być wspierany przez państwo, Unię Europejską oraz naukę. Są to dużo wyższe koszty produkcji, także ze względu na zużycie energii. Wodę z głębi ziemi trzeba przecież czymś wydobyć. Także akwakultura pstrąga rośnie za wolno. To wciąż jest 15-17 tys. ton rocznie a ja mówię zróbcie 50 tys. ryby po 2-3 kg żebyśmy mogli zamiast łososia przerabiać polskiego pstrąga - argumentuje.

Zapytany o spadające spożycie ryb szef PSPR odpowiada, że wraz z rosnącą zamożnością społeczeństwa, Polscy będą jeść coraz więcej ryb.

- Siła nabywcza Polaków rośnie z roku na rok. Ryba jest dużo droższa od innych, porównywalnych produktów. Dziś eksportujemy 60 proc. naszej produkcji, ponieważ siła nabywcza Niemców czy Holendrów jest dużo wyższa i ich stać na tę rybę. Żeby surowiec potaniał, musi się zwiększyć podaż surowca, a więc znowu akwakultura - mówi.

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • david 2018-12-10 15:47:38

    dorzućmy jeszcze po 100 złotych każdemu to nawet ziarna nie posypie kurom....a co tu o rybach, wielkim luksusie XXI wieku pisać ?

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,79

  • Śr

    3,76

  • Min

    2,56

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 6037

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.