Psycholog bada popyt na mięso hodowane komórkowo

Autor: PAP 15 października 2019 11:51

Jeśli ludzie przekonają się do jedzenia mięsa hodowanego komórkowo, można będzie zmniejszyć popyt na mięso tradycyjne i ocalić miliony zwierząt - przekonuje w rozmowie z PAP Chris Bryant, który bada postrzeganie takiego nowego rodzaju mięsa przez konsumentów.

Udostępniamy nagranie wideo:

Chris Bryant, doktorant psychologii z Uniwersytetu w Bath (W.Brytania) w swoich badaniach sprawdza, w jaki sposób konsumenci postrzegają mięso hodowane komórkowo. Polskę odwiedził w październiku w ramach festiwalu Przemiany.

"Mięso hodowane komórkowo to mięso, które powstaje z komórek zwierzęcych w środowisku komórkowym. Jego źródłem nie jest więc ubój zwierząt" - mówi w rozmowie z PAP Chris Bryant. Wyjaśnia, że takie mięso pod wieloma względami przewyższa mięso tradycyjne - chociażby dlatego, że aby je uzyskać, nie trzeba zabijać zwierząt.

"Ale daje ono również korzyści z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju i środowiska. Przy produkcji takiego mięsa możemy wytwarzać mniej gazów cieplarnianych, zużywać mniej wody i zajmować mniejszy obszar ziemi (pod produkcję pasz - przyp. PAP)" - zaznacza badacz.

Podejście do mięsa hodowanego komórkowo badano w wielu ankietach. Jedna z nich, przeprowadzona w Wielkiej Brytanii, pokazuje, że ok. 19 proc. osób - prawie co piąty badany - mówi, że zjadłoby takie mięso. Natomiast w Stanach Zjednoczonych podejście do mięsa hodowane komórkowo jest dużo życzliwsze - tam już około 2/3 osób zapewniało, że takie mięso chciałoby jeść.

"Obecnie w Wielkiej Brytanii co roku zabijamy miliard zwierząt hodowlanych. Jeśli mięso hodowane komórkowo zastąpi popyt na 19 proc. z tego miliarda, będzie to 190 milionów uratowanych zwierząt. Jeśli nauczymy się mówić o tym mięsie w taki sposób, że przekonamy do niego zaledwie jeden dodatkowy procent osób i podniesiemy ten odsetek z 19 do 20 proc., będzie to oznaczało kolejnych 10 milionów uratowanych istnień!" - mówi Chris Bryant.

Doktorant wyjaśnia, że kiedy ludzie pierwszy raz słyszą o mięsie hodowanym komórkowo, często myślą o nim z niepokojem albo wręcz ze wstrętem. Wynika to w większości z tego, że nie są zaznajomieni z tematem. Badacz opowiada, że często w toku rozmów, np. podczas grup fokusowych, kiedy ludzie poznają już korzyści, jakie wiążą się z produkcją takiego mięsa i dowiedzą się, jak ono powstaje - są o wiele bardziej życzliwi wobec tego pomysłu. Według niego, kiedy jedzenie takiego mięsa w większym stopniu stanie się częścią naszej kultury, będzie je jadło coraz więcej osób i "może w przyszłości będziemy uważali za absurd to, że zabijaliśmy kiedyś tak wiele zwierząt dla mięsa".


WYBRANE DLA CIEBIE




BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    15,98

  • Śr

    8,60

  • Min

    4,99

ProduktySklepyRegiony


OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8304
Ilość aktualnych ofert: 491119

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 692

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.