Robert Sowa o polskiej gastronomii

Autor: PAP Life 6 marca 2017 09:14

– Jakość gastronomii w Polsce generalnie oceniam bardzo dobrze. Chciałbym, żeby inne dziedziny życia w naszym kraju tak dobrze się rozwijały - zwłaszcza, jeżeli mówimy o usługach – powiedział PAP Life szef kuchni Robert Sowa.

Laureat zeszłorocznej edycji konkursu "Warszawa od kuchni" będącego akcją rekomendującą stołeczną gastronomię, przyznaje, że w tego typu konkursach wcale nie chodzi o rywalizację - kluczowym jest pomysł na siebie oraz specyfika lokalu: –Chodzi o to, żeby lokale gastronomiczne miały możliwość być podsumowane, poddane ocenie jurorów czy gości, bo wtedy można wyciągać wnioski. Jeśli restaurator będzie żył w błogiej nieświadomości, że jest super, w kuluarach można zastanawiać się, kiedy wreszcie zamknie restaurację. Niestety, gastronomia to jest nigdy niekończąca się historia, cały czas musimy się rozwijać, podglądać, zwracać uwagę na mody, jakie funkcjonują wśród społeczeństwa – tłumaczy.

Przekonuje też, że dbałość szefów kuchni o jakość serwowanych w restauracji dań, podążania za trendami i całej tej gastronomicznej otoczki jest z korzyścią dla każdego gościa. Co więcej, na plus jest również mnogość pojawiających się na gastronomicznej mapie lokali.

–W dzisiejszych czasach, gdzie tych restauracji jest kilkanaście - tajska, chińska, japońska, polska, etniczna - i to o różnym standardzie, każdy stara się robić coś ciekawego. Owszem, jest miejsce dla każdego, nawet dla takiego przysłowiowego polskiego schabowego, z dobrej wieprzowiny, dobrze przygotowanego, w dobrej bułce, dobrym wiejskim jajku i smalcu, na którym zostanie usmażony. To już świętej pamięci Maciej Kuroń mawiał, że jak jeść schabowego to uczciwego. Tak to powinno wyglądać, nie robimy tego codziennie, więc żaden diabetolog nic nam z tego powodu nie powie – przekonuje Sowa.

Sowa przekonuje, że właśnie dlatego ma swoich rolników, który dostarczają mu ziół i sezonowych warzyw, kupuje w sprawdzonych sklepach, w których wie, że dostanie świeże produkty, ma dostawcę świeżych ryb, współpracuje z jednym z głównych dostawców wina, który robi szkolenia dla kelnerów z sommelierem, w zależności od dania zmienia też porcelanę. "Mam taką możliwość i to czynię, bowiem uważam, że to jest clue całej sprawy" - kwituje restaurator.

Podobał się artykuł? Podziel się!


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    18,99

  • Śr

    14,86

  • Min

    8,99

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8920

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 584697

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.