Udział żywności w wydatkach Polaków spadł z 48 proc. w 1991 do 24,6 proc. w 2014 roku

www.portalspozywczy.pl 20 listopada 2015 16:44

Podstawową przyczyną ekonomiczną zmian modelu żywienia Polaków jest proces bogacenia się społeczeństwa. Ważne są też zmiany społeczno-ekonomiczne dotyczące sposobów żywienia – wynika z raportu „Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności” przygotowanego przez analityków Banku BGŻ BNP Paribas.

Autorzy raportu podkreślają znaczenie bogacenia się społeczeństwa w zmianie modelu żywienia Polaków. Równolegle jednak w procesie transformacji miały miejsce silne wzrosty cen żywności. W konsekwencji dopiero w roku 2004 skumulowany wzrost dochodu do dyspozycji gospodarstw domowych przekroczył skumulowany wzrost cen. Obecnie dostępność żywności dla przeciętnego mieszkańca Polski, czyli siła nabywcza dochodów w przeliczeniu jedynie na żywność, jest wyższa o około 50 proc. niż na początku okresu transformacji. Z drugiej strony udział żywności w koszyku konsumpcyjnym spadł z 48 proc. w 1991 do 24,6 proc. w 2014 roku.

Duży wpływ na zwyczaje żywieniowe Polaków ma szereg zjawisk społeczno-ekonomicznych. Wśród nich warto wskazać wzrost konsumpcji w punktach gastronomicznych oraz produktów przetworzonych przy ogólnym zmniejszeniu spożycia. Jak wynika z raportu, oprócz wzrostu zamożności Polaków wpływa na to wydłużenie czasu pracy oraz dłuższy przeciętny czas spędzany w drodze do niej. W latach 2006-2014 wydatki Polaków na usługi związane z konsumpcją poza domem zwiększyła się ponad trzykrotnie do 40,62 zł na osobę miesięcznie.

Zmiana stylu życia wpływa na zmniejszenie zapotrzebowania na energię. Tryb życia jest mniej energochłonny, a to z powodu na wzrost znaczenia komunikacji samochodami i środkami publicznymi, większe wykorzystanie maszyn ułatwiających pracę i czyniącą ją lżejszą pod względem wysiłku fizycznego.

Autorzy raportu wskazują na istotne znaczenie substytucji ilości jakością. Oznacza to wprost dostarczenie niezbędnych dla organizmu składników żywnościowych dzięki spożyciu produktów o wyższej wartości odżywczej.

Ostatnim czynnikiem jest stosowanie różnego rodzaju diet zdrowotnych, a także rozpowszechnienie chorób wymagających stosowania rygorystycznych diet.

Spadek spożycia podstawowych produktów żywnościowych w latach 1999 – 2014 odbywał się w sytuacji silnego wzrostu cen detalicznych żywności. Tylko od 2011 do 2014 roku ceny artykułów spożywczych były średnio 53 proc. wyższe niż w latach 1999 – 2001. Ogólny wzrost cen konsumpcyjnych wyniósł w tym okresie 44,5 proc., co oznacza, że żywność drożała bardziej niż inne kategorie. Z drugiej jednak strony, jak podkreślają autorzy badania, wzrost dochodów z nawiązką rekompensował wzrost cen. Realny dochód dyspozycyjny w ciągu ostatnich 15 lat wzrósł o blisko 140 proc.



WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    22,48

  • Śr

    12,41

  • Min

    9,50

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 7803

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.