Badanie: Konsumenci unikają sztucznych składników w żywności

Autor: wirtualnemedia.pl 13 września 2016 10:55

Niemal dwie trzecie (64 proc.) konsumentów na świecie w trosce o swoje zdrowie stosuje dietę, która ogranicza lub w ogóle nie uwzględnia konsumpcji wybranych produktów lub składników. Sztuczne składniki żywności, których konsumenci najczęściej starają się unikać, to sztuczne aromaty (62 proc.), środki konserwujące (62 proc.) i barwniki (61 proc.). Ponadto ponad połowa badanych rezygnuje z antybiotyków i hormonów (59 proc.), GMO (54 proc.) i sztucznych substancji słodzących (53 proc.) - wynika z badania firmy Nielsen, które przytacza serwis Wirtualnemedia.pl.

Konsumenci martwią się nie tylko o to co w chodzi w skład jedzenia, ale także jak jest ono pakowane. Ponad połowa badanych (55 proc.) stwierdziła, że nie kupuje żywności w opakowaniu wykonanym z BPA (Bisfenol A) - podają Wirtualnemedia.pl.

Generalnie konsumenci na świecie unikają sztucznych i przetworzonych składników, ale w ujęciu regionalnym podejście do tego tematu jest nieco zróżnicowane. Przykładowo dla badanych z Ameryki Łacińskiej i Północnej mniejszym niż w skali globalnej problemem są sztuczne aromaty, barwniki i środki konserwujące, a większym - sód i cukier. Ponadto badani z Ameryki Północnej częściej unikają glutaminianu sodu, a z Ameryki Łacińskiej - tłuszczów nasyconych i węglowodanów.

Z kolei europejscy respondenci częściej deklarują unikanie żywności zawierającej antybiotyki i GMO, a badani z regionu Bliskiego Wschodu i Afryki - gluten, węglowodany i tłuszcze nienasycone.

Więcej na Wirtualnemedia.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    8,99

  • Śr

    6,22

  • Min

    2,49

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8963
Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane