Badanie: Ponad 80 proc. Polaków wybiera na grilla tradycyjną kiełbasę

www.portalspozywczy.pl 24 kwietnia 2013 10:57

Ponad 80 proc. badanych wskazało, że na ich "majówkowym" grillu znajdzie się tradycyjna kiełbasa - wynika z danych firmy Mosso. Popularne są także karkówka, szaszłyki, drób, kaszanka oraz ryby. Wśród dodatków prym wiodą ketchup i musztarda.

Z badania przeprowadzonego przez firmę Mosso wynika, że ponad 50 proc. Polaków planuje rozpocząć grillowanie w tzw. "majówkę". Co ciekawe, aż 63 proc. entuzjastów jedzenia z rusztu to kobiety.

Z danych firmy Mosso wynika, że 49 proc. badanych najchętniej grilluje w zaciszu swojego ogródka, z przyjaciółmi lub rodziną. Innymi ulubionymi miejscami do grillowania są działki, które wybiera 35 proc. oraz polany nad jeziorem (11 proc.) lub rzeką (4 proc.).

Przeczytaj także:

Choć Polacy od lat starają się udoskonalać swoją sztukę grillowania, to i tak 81 proc. wybiera tradycyjną kiełbasę. Powodzeniem cieszą się również karkówka - 60 proc., szaszłyki mięsno-warzywne - 42 proc., pierś z kurczaka - 35 proc., kaszanka - 27 proc., skrzydełka z kurczaka - 21 proc. oraz ryba - 13 proc.

Uznane przez ankietowanych dodatki to: ketchup, który wybiera 87 proc., musztarda - 71 proc., sos czosnkowy - 48 proc., majonez i sos chrzanowy - 15 proc. oraz chrzan - 13 proc.

- W majówkowym menu nieprzerwanie królują ketchup i musztarda. Polacy coraz śmielej sięgają również po sosy, które są doskonałym urozmaiceniem grillowanych potraw. Wiosną ich sprzedaż wzrasta nawet kilkakrotnie - mówi Tomasz Kwaśniewski, manager Mosso.

Podobał się artykuł? Podziel się!


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    13,99

  • Śr

    7,24

  • Min

    3,58

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 5083

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane