Co jedzą Polacy?

www.portalspozywczy.pl 1 grudnia 2016 16:52

Spośród różnych działań, jakie można podjąć dla poprawy stanu zdrowia, najistotniejszym w ocenie ponad połowy Polaków jest zdrowe odżywianie się. Ośmiu na dziesięciu dorosłych twierdzi, że odżywia się zdrowo. Z kolei mniej więcej co szósty Polak wyraża przeciwną opinię. Kolejne miejsce, jeśli chodzi o pozytywny wpływ na zdrowie, zajmuje aktywność fizyczna: regularne uprawianie sportu oraz aktywne formy spędzania czasu wolnego - mówiła podczas konferencji III Akademii Sokowej zorganizowanej przez SGGW oraz Krajową Unię Producentów Soków prof. dr hab. Krystyna Gutkowska z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Polacy na ogół postrzegają swoją dietę jako zbilansowaną. Najczęściej wskazują, że jedzą za mało ryb (60 proc.), a także – rzadziej – ryżu, kasz (29 proc.) oraz owoców (23 proc.) i warzyw (18 proc.). Z kolei do produktów spożywanych przez siebie w nadmiarze stosunkowo wielu zalicza słodycze (33 proc.), kawę (27 proc.), napoje słodzone (17 proc.), a także pieczywo i inne produkty mączne (16 proc.).

Znacznej części dorosłych zdarzają się zachowania żywieniowe zazwyczaj krytykowane przez dietetyków. Większość ankietowanych (72 proc.) przegryza między posiłkami słodycze, chrupki, chipsy: niemal co piąty (17 proc.) robi to codziennie, mniej więcej co trzeci (29 proc.) – kilka razy w tygodniu, a prawie co czwarty (23 proc.) – przynajmniej raz w miesiącu. Po słodycze między posiłkami stosunkowo częściej niż inni sięgają respondenci młodsi, a zwłaszcza najmłodsi, natomiast rzadziej niż pozostali – ci, którzy znajdują się w złej sytuacji materialnej. 

- Każdego dnia powinniśmy dbać o to, żeby na naszych talerzach znajdowały się produkty z różnych grup żywieniowych, w odpowiednich proporcjach, tak by cała gama zawartych w nich składników odżywczych trafiła do naszego organizmu. Dzięki temu nie będzie nam grozić niedobór składników istotnych dla prawidłowego funkcjonowania, a my będziemy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem - mówi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywości i Żywienia.

Jak podkreśla Dr Katarzyna Stoś im bardziej różnorodny jadłospis, tym lepiej. Ważne są też proporcje, bo nie wszystkie produkty należy spożywać w takich samych ilościach. - Najlepiej spojrzeć na piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, jaką publikuje nasz Instytut. Zgodnie z nią, największy udział w naszej diecie powinny mieć warzywa i owoce. Jednak, aby w pełni z nich skorzystać musimy sięgać po różne produkty z tej grupy.  Podstawowym błędem żywieniowym Polaków jest wciąż zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennym jadłospisie - twierdzi Katarzyna Stoś.

Całość na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9701

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 772811

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane