Cydr walczy o prawo do promocji marki

Autor: pr, dlahandlu.pl 24 listopada 2016 10:45

Alkohole lekkie stają się dominującą kategorią na rynku, charakteryzującą się coraz większą złożonością, rozdrobnieniem, jak i nierównymi warunkami konkurencji. O charakterystyce rynku alkoholi niskoprocentowych oraz szansach i wyzwaniach dla producentów z tej kategorii mówi Robert Sieradzki, prezes zarządu Cydrownia S.A., firmy realizującej crowdfundingową Akcję Cydr, mającą na celu rozwój i promocję polskiego cydru.

- Piwo jest wciąż motorem napędowym rynku alkoholi, choć w ostatnich latach zmniejsza się dynamika sprzedaży tego trunku, co jest oznaką postępującego nasycenia tej kategorii. Piwna stagnacja jest szansą dla producentów innych kategorii alkoholi lekkich – szczególnie dla cydru, który charakteryzuje się największą dynamiką wzrostu sprzedaży, czyli na poziomie 30 proc. w skali roku. Modę na cydr zaczynają już zresztą odczuwać producenci piwa, którzy w odpowiedzi powiększają swoje portfolio o piwa smakowe, w tym głównie radlery, a nawet piwo o smaku cydru - mówi Robert Sieradzki.

Jego zdaniem, na wewnętrzną dywersyfikację rynku alkoholi ma wpływ postawa konsumentów, którzy coraz bardziej zwracają uwagę na jakość produktu oraz doceniają lokalne marki. Cena nie jest już czynnikiem decydującym o podjęciu decyzji zakupowej. Polacy chętniej sięgają po alkohole lekkie (ale i mocne np. whisky) z kategorii premium.

- Ponadto, polscy konsumenci są otwarci na innowacje w postaci nowości produktowych na rynku alkoholi lekkich. Jest to więc dodatkowa zachęta dla mniejszych producentów do prezentowania swoich wyrobów. Różnicuje się zresztą nie tylko rynek piwa, bogaty w piwa dolnej i górnej fermentacji oraz piwa owocowe, ale i wciąż raczkujący rynek cydru, na którym pojawia się perry czy „cydr” śliwkowy - mówi prezes zarządu spółki Cydrownia.

Jego zdaniem, największym wyzwaniem, jeśli chodzi o rynek alkoholi lekkich, są zdecydowanie nierówne warunki konkurencji spowodowane regulacjami prawnymi odnośnie reklamy. Podczas gdy piwo jako jedyny alkohol może być reklamowane, z pewnymi ograniczeniami, czyli w godzinach od 20.00 do 6.00, reklama cydru – mającego podobną zawartość alkoholu - jest w Polsce całkowicie zakazana.

- Producentom cydru jest więc zdecydowanie trudniej kreować silną markę cydru w naszym kraju, nie mówiąc już o budowaniu przewagi konkurencyjnej względem piwa. Dlatego producenci cydru szukają niestandardowych form promocji, takich jak realizacja projektów crowdfundingowych typu Akcja Cydr, w ramach której internauci mogą nabyć akcje Cydrowni i tym samym stać się współwłaścicielem firmy. Dzięki takim przedsięwzięciom producenci cydru mogą budować społeczność miłośników tego trunku, zwiększając tym samym jego popularność - podsumowuje.

 

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    9,98

  • Śr

    7,87

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9044
Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane