Food Rentgen: Pestycydy w połowie przebadanych płatków śniadaniowych

Autor: dlahandlu.pl 17 listopada 2017 14:24

Food Rentgen: Pestycydy w połowie przebadanych płatków śniadaniowych Fot. za Shutterstock.com

Organizatorzy akcji FoodRentgen wzięli pod lupę 197 płatków śniadaniowych, które można kupić w polskich sklepach i przeanalizowali ich skład. Do etapu badań laboratoryjnych zostało zakwalifikowanych 26, z czego 10 okazało się czyste.

FoodRentgen wziął pod lupę płatki śniadaniowe - bardzo popularny składnik polskich śniadań. Organizatorzy przeanalizowali skład 197 płatków, z czego ostatecznie do badania w laboratorium skierniewickiego Instytutu Ogrodnictwa trafiło 20 produktów. W 10 przypadkach badania nie wykazały pozostałości pestycydów w produktach, w pozostałych wykryto takie pozostałości w różnym natężeniu („rekordzista” miał ich aż 12 w swoim składzie). 

Jakie jeszcze wnioski wynikają z analizy 197 płatków? Okazuje się, że płatki są bardzo często przesłodzone. To główny i powszechny problem, który można łatwo zidentyfikować już na poziomie czytania etykiet. 84% z przeanalizowanych produktów była dosłodzona różnymi substancjami słodzącymi, z czego połowa zawierała 3 i więcej substancji słodzących. Rekordziści używali aż siedem różnych substancji słodzących. W sumie w analizowanych płatkach zidentyfikowano 15 różnych substancji słodzących, z czego najpowszechniejszym jest nadal cukier, prawie wszystkie dosładzane płatki wykazywały go w swoim składzie. Większość substancji słodzących występujących w produktach to składnik, którego spożywanie jest odradzane przez ekspertów w dziedzinie dietetyki. Jest on przyczyną chorób metabolicznych, w tym cukrzycy.

Żeby wybierać świadomie i nie zgubić się w komercyjnym przekazie, jakim kuszą nas producenci powinniśmy czytać (ze zrozumieniem) skład na etykietach produktów, pytać, sprawdzać, wymagać dostępu do informacji. W ten sposób możemy realnie wpłynąć na zmiany, które przyniosą nam, konsumentom, największe korzyści. Zmienią jednak podejście producentów do klienta i tworzonych produktów, a jednocześnie nie wpłyną negatywnie na wyniki ich sprzedaży - podkreślają autorzy raportu.

Zmiana nastawienia producentów żywności przynieść może jeszcze jeden, pozytywny rezultat. Jeżeli priorytetem dla kupujących stanie się żywność niezawierająca pozostałości pestycydów, to również rolnicy ograniczą ich stosowanie. To z kolei wpłynie na zwiększenie znaczenia lokalnej produkcji żywności, niskoprzetworzonej i pozbawionej środków chemicznych.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    5,50

  • Śr

    3,33

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9961

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane